International Watch Review

Seamaster. Omega Seamaster.

’s Werelds meest stijlvolle en gevaarlijke geheim agent, Double O Seven, draagt al tijden een Omega om de pols. Sterker nog: beide partners vieren in 2018 het 25-jarige jubileum.
Reading time 4 minutes

Het was een idee van Lindy Hemming, de kostuumontwerper van de Bond-film GoldenEye uit 1995, om James Bond een Seamaster Professional 300M Quartz om te doen. Volgens haar volstrekt logisch: Commander Bond was immers een naval man. En zo geschiedde en was Pierce Brosnan, die toentertijd de hoofdrol vertolkte, de eerste James Bond die een Omega droeg. Sindsdien is het merk onlosmakelijk met de filmheld verbonden. Want na GoldenEye droeg James Bond in elke film een Omega.

Voor de officiële geboorte van de Seamaster keren we terug naar 1948. Dit was Omega’s eerste echte collectie. Toen deze eenmaal op de markt kwam, kon zij rekenen op flink wat populariteit. Tussen 1940 en 1945 leverde Omega namelijk meer dan 110 duizend horloges aan het Britse Ministerie van Defensie. De waterbestendigheid en betrouwbaarheid waren voor piloten en mariniers essentieel en soms van levensbelang.

Op de afbeelding: achterkant van de Seamaster Diver 300M James Bond Collector’s Piece.

Na WO II leidde de vraag naar deze robuuste modellen tot de geboorte van de Seamaster-collectie in 1948. In 1952 werd de Seamaster Calendar geïntroduceerd, het eerste horloge van het huis met een datumvenster. Vijf jaar later is daar dan voor het eerst de Seamaster 300, een horloge speciaal ontworpen voor professionele en amateurduikers. Met dit model, dat veel beter was verzegeld dan indertijd kon worden gemeten, kon je meer dan 200 meter diep duiken. Een groot succes, bij gewone klanten, maar ook bij professionele duikers en marineen legerpersoneel in veel landen.

BOND

Een grote sprong naar 1993, wanneer Omega de wereld van professionele duikershorloges verblijdt met de Seamaster Professional 300M-collectie. Meest intrigerende aspect: de komst van het heliumventiel. Dit veiligheidselement garandeert totale waterdichtheid. De Seamaster Professional 300M Chrono Diver doet er qua duikfunctionaliteit en tijdregistratie een schepje bovenop, dankzij de introductie van de eerste drukknoppen die ook onder water konden worden gebruikt. Niet lang daarna kiest James Bond voor de Seamaster Professional 300M Quartz voor GoldenEye. Daarna volgen nog Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough en Die Another Day met Pierce Brosnan.

het iconische pistoolloopdetail op de rug van de Seamaster Diver 300M CO-Axial 41 MM James Bond 50th anniversary.

 

In eerstgenoemde film wordt de show, behalve door Pierce, gestolen door de Seamaster 300M Automatic Chronometer. In de laatste twee titels door de Seamaster Professional 300M. Daarna komt er een nieuwe 007: Daniel Craig. Hij heeft blijkbaar behoefte aan meer dan één horloge. In Casino Royale (2006) begint hij nog met de Seamaster Diver 300M Co-Axial, om daarna over te schakelen op de Seamaster Planet Ocean 600M Co-Axial met zwarte rubberen band. In Quantum of Solace (2008) is het de beurt aan de Seamaster Planet Ocean 600M OMEGA Co-Axial met stalen band.

In Skyfall (2012) schitteren de Seamaster Aqua Terra 150m OMEGA Co-Axial 38.5 mm en Seamaster Planet Ocean 600M OMEGA Co-Axial 42 mm. In de 24ste en meest recente Bond-film Spectre (2015) is plek voor de Seamaster Aqua Terra 150m OMEGA Co-Axial 41.5 mm, maar de echte showstopper en een van de allermooiste modellen is de Seamaster 300 OMEGA Master Co-Axial 41 mm “SPECTRE” Limited Edition met zwartgrijs Nato-bandje. Het ultieme Bond-horloge.

KROONJAREN

De Bond-connectie heeft in de loop der tijd ook nog een aantal extreem coole special editions opgeleverd. Zo werd voor de vijftigste verjaardag van de Bond-klassieker Goldfinger in 2014 een uniek exemplaar gemaakt en geveild: een (uiteraard) volledig achttienkaraats gouden Seamaster Aqua Terra. In 2008 was daar de Seamaster Diver 300m James Bond 007 Collector’s Piece en in 2002 en 2012 werden modellen gelanceerd voor de respectievelijk veertigste en vijftigste verjaardag van de actieheld en vorig jaar nog verscheen de Seamaster Diver 300m Commander’s Watch Limited Edition.

In november 2019 zal Bond 25, zoals de werktitel nu nog luidt, verschijnen en dat is Craig’s laatste Bond-film. Omega liet al weten dat hij dan ook weer een nieuw limited edition zal dragen en dat Craig himself voor input zorgt en meebeslist bij de ontwikkeling van het model. We kijken er nu al naar uit: zowel naar de film als het horloge.

 

www.omegawatches.com

 

Tags

james-bond
omega
horloges

Lees ook

Aanbevolen voor jou