International Watch Review

Ijskoude race tegen de klok

Als het om avonturiers gaat is de tijd een altijd aanwezige medereiziger. Odysseus was twintig jaar van huis, Phileas Fogg vloog in tachtig dagen rond de wereld en Joeri Gagarin deed een rondje aarde in één uur en 48 minuten. Een van de grootste avonturiers van onze tijd is nu bezig aan een heroïsche tocht van pool tot pool.
Reading time 3 minutes

Over de tochten van de tot Zwitser genaturaliseerde Zuid-Afrikaan Mike Horn (1966) kun je wel tientallen boeken schrijven. Geen avontuur is hem te machtig, geen tocht te wild of te gek. Tussen 2002 en 2004 was dit de eerste mens ter wereld die solo rond de poolcirkel trok. Deze expeditie, gedoopt tot Arktos, duurde twee jaar en drie maanden en bracht hem (zonder gemotoriseerd vervoer!) van de Noordkaap in Noorwegen, via Groenland, Canada, Alaska, de Beringstraat en Russisch Siberië weer terug naar de Noordkaap. Horlogehuis en partner Officine Panerai zorgden voor een speciaal horloge om hem bij te staan: de Luminor Arktos. Een horloge dat bestand was tegen de onmenselijke elementen waartegen Horn zich moest wapenen.

Expeditie der expedities

De expeditie waar Horn mee bezig is heet Pole2Pole en zoals de naam doet vermoeden trekt hij via land en zee van Zuidpool naar Noordpool. Trouwe metgezel is zijn schip Pangaea, waarmee hij eerder expedities voer. Om Horns pols een andere trouwe kompaan: een Panerai-horloge. Speciaal voor deze expeditie werd een nieuw model gelanceerd, Luminor Submersible 1950 3 Days GMT Automatic Titanio. Dit exemplaar is waterdicht tot een diepte van 300 meter en heeft een roterende bezel. De solide kast van 47 millimeter is gemaakt van geborsteld titanium, een extreem hard materiaal dat veel lichter is dan staal. 

Erin huist Panerai’s P.9001- uurwerk. Het horloge heeft een gangreserve van 72 uur. In de achterkant zijn, behalve Horns handtekening, twee dieren gegraveerd: een ijsbeer en een pinguïn, bewoners van respectievelijk de Noord- en Zuidpool. Pole2Pole startte in de Yacht Club van Monaco. Vandaaruit voer Horn naar Namibië waar hij door ’s werelds oudste woestijn trok, de Namib. Via de Okavangodelta in Botswana, de grootste ter wereld, ging hij richting zijn thuisland Zuid-Afrika en vanuit Kaapstad naar Antarctica, om op ski’s de Zuidpool over te trekken. Waar hij inmiddels aanbelandt is nog onbekend.

Geen hoax

Dit zal, naar verluidt, Horns laatste grote tocht zijn. In tegenstelling tot eerdere expedities is Pole2Pole niet alleen maar een recordpoging. De avonturier wil mensen deelgenoot maken van de bijzondere elementen en extreme omstandigheden die hij ondervindt. Zijn missie is om ons te inspireren en aan te moedigen uit onze comfortzone te komen en bekend te maken met het grote onbekende. Maar ook wil de ontdekkingsreiziger het welzijn van de planeet waarin we leven aan de kaak stellen, opdat men in actie komt om ervoor te zorgen dat de wereld er door de mens beter op wordt in plaats van slechter. Het succes van Pole2Pole berust op drie fundamentele pijlers: avontuur, milieu en delen. 

Avontuur is Horns passie en motivatie en bepaalt zijn hele manier van leven. Het beschermen van het milieu is voor hem een zeer belangrijk punt. Na jarenlang over alle oceanen en continenten te hebben gereisd, weet hij als geen ander wat klimaatveranderingen, zoals opwarming van de aarde, teweeg hebben gebracht. Dit is allerminst een hoax zoals sommige wereldleiders beweren. Door zijn ervaringen te delen hoopt hij mensen bewust te maken van de schade die wij berokkenen en hoopt hij dat hij kan helpen om de ogen van mensen te openen voor de huidige toestand van onze planeet zodat deze door elke toekomstige generatie op de juiste manier wordt gerespecteerd en gewaardeerd. En dat maakt Mike Horn naast avonturier ook een absolute held.

Tekst: Luc Duroy
Fotografie: Dmitry Sharomov

 

Tags

horloge
watch
watchse
panerai
mike-horn
avontuur
zeilen

Lees ook

Aanbevolen voor jou