International Watch Review

Editor's pick: 10 geraffineerde mannenhorloges

Er is een groot aanbod aan hoogstaande horloges. Met behulp van onze editor's picks zie je door de bomen het bos weer.
Reading time 5 minutes

November jongstleden blies Jack Heuer 85 kaarsjes uit. Om dit te vieren lanceerde TAG Heuer een limited edition van het welbekende Autavia-model. Deze creatie zag in 1962 het levenslicht en was eigenlijk een instant klassieker. Met name onder raceprofessionals werd het horloge een hit. Anno nu zijn er 1932 nieuwe exemplaren, een verwijzing naar het geboortejaar van Jack, verkrijgbaar. Voluit heet dit nieuwe model de Heuer Heritage Autavia Calibre Heuer-02. Autavia staat overigens voor een combinatie van Automobile en Aviation, twee vakgebieden waarin dit model perfect geschikt bleek als tijdwaarnemer.

Het hart van elke vrouw gaat sneller kloppen van het bekende Tiffany & Co.-blauwe doosje. Maar ook mannen komen aan hun trekken. Neem deze zwarte Chronograph 42 mm uit de Tiffany CT60-collectie van het Amerikaanse merk eens in ogenschouw. Het model is nieuw in een collectie waartoe nog zeventien andere horloges behoren. De kast van 42 mm is gemaakt van roestvrij staal met een zwarte coating van DLC (Diamond-like carbon). De zwarte wijzerplaat en de zwartgrijze NATOarmband geven het chique model een tikje sportiviteit mee.

De Aqua Terra-collectie van Omega werd in 2002 binnen de Seamasterfamilie geïntroduceerd. Sindsdien zijn er vele Aqua Terra-modellen aan toegevoegd, die altijd dezelfde herkenbare ontwerpelementen hebben. Deze variant met rubberen armband, voluit de Omega Aqua Terra 150M Omega Co-Axial Master Chronometer 41 mm, heeft een roestvrijstalen en achttienkaraats Sedna-gouden kast. Erin huist het gecertificeerde 8900-kaliber. De zilveren wijzerplaat heeft een horizontaal teakpatroon dat geïnspireerd is door de houten dekken van luxe zeilboten.

De Portugieser van IWC is een klassieker onder de  klassiekers. Een typisch horloge op het verlanglijstje van iedere gentleman. Wie echter een variant met blauwe wijzerplaat wenste had een typisch geval van pech. Tot nu. Want IWC presenteert twee speciale blauwe modellen, waaronder dit: de Portugieser Chronograph. De look van de chronograaf is gebaseerd op de originele model uit 1930, met een slanke en elegante roestvrijstalen kast in een diameter van 40,9 mm. Daarin huist het door IWC zelf vervaardigde automatische 79350-kaliber, dat een gangreserve heeft van 44 uur. Ook in modern blauw blijft de Portugieser de ultieme dress watch.

In 1675 vond Christiaan Huygens het slingeruurwerk uit. Nu, ruim 340 jaar later, tart Zenith deze wetten met de lancering van de Defy Lab. Dankzij het ZO 342-uurwerk, dat uit twee componenten van monokristallijn silicium is gemaakt en de gesprongen balans vervangt. De nieuwe Zenith-oscillator opereert zelfstandig zonder mechanische koppelingen en heeft een frequentie van 15 Hz (108.000 trillingen per uur!), iets wat Defy Lab tot het meest nauwkeurige mechanische horloge ter wereld maakt. Het is ook het eerste horloge met een aluminium kast van Aeronith’s werelds lichtste composietmateriaal.

Uit Chopards L.U.C XPS-collectie komt dit zeer elegante en chique model: Chronometer Twin Evo. Goed nieuws voor hen die niet kunnen kiezen: er bestaan meerdere varianten van. Ons oog viel op deze roestvrijstalen makker. Al sinds zijn verschijning in 2006 staan de L.U.C XPS-modellen bekend om hun ultradunne kasten, elegante wijzerplaten en onderscheidend uiterlijk. De roestvrijstalen kast meet 40 mm en steekt mooi af bij de zwarte wijzerplaat. Het horloge wordt aangedreven door het 96.50-L-uurwerk, dat een gangreserve heeft van 58 uur.

Nieuw in de TimeWalker-collectie is deze Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph. Eerdere fraaie TimeWalker-modellen hebben alle een sterke automotive band. Deze nieuwe chronograaf is voorzien van een nieuw uurwerk en nieuw ‘gezicht’. De wijzerplaat met zijn zwarte mini-dials op een witte achtergrond wordt ook wel de ‘panda’-wijzerplaat genoemd. Het gedurfde contrast tussen de zwarte tellers en witte wijzerplaat doet denken aan dashboards van klassieke raceauto’s. En dat is exact wat Montblanc voor ogen had. Gents, start your engines.

In 1926 kocht Nieuw-Zeelander Burt Munro een Indian Scout-motor uit 1920. Speedfreak Burt sleutelde er net zo lang aan tot hij er een snelheidsrecord mee kon breken. Hij gebruikte basisgereedschap en maakte zelfs zijn eigen motoronderdelen van geborgen metaal. En zo geschiedde. In 1967 reed hij 296,11 km/u op de Bonneville-zoutvlakte in Utah en dat record staat nog steeds. Reden voor Baume & Mercier om Munro te eren met de Clift on Club Burt Munro Tribute Limited Edition, een chronograaf waarvan er maar 1967 zijn gemaakt, een knipoog naar zijn recordjaar.

Patek Philippe’s nieuwste, deze Calatrava Ref. 6006G, is de opvolger van de 6000-collectie uit 2005. Dit exemplaar heeft een achttienkaraats witgouden kast met een diameter van 39 mm, twee millimeter meer dan het vorige model. Ondanks deze uitbreiding blijft het horloge rank en slank. Ook is er meer ruimte voor de uurmarkeringen en de analoge datumaanduiding, in de grote ring rond de wijzerplaat. Deze lijkt door verschillende afwerkingen uit diverse tinten zwart te bestaan. De Calatrava Ref. 6006G wordt aangedreven door het 240 PS C-uurwerk.

Te land, ter zee en in de lucht: op alle vlakken is horlogehuis Breitling goed vertegenwoordigd. Het merk staat bekend om zijn robuuste horloges die door luchtvaartprofessionals worden  gebruikt, maar ook om samenwerkingen met bijvoorbeeld Bentley. Op maritiem vlak kun je eveneens bij ze terecht. Neem de Superocean 44 Special. Het model Superocean (sinds 1957) is bedoeld als ultiem tijdsinstrument voor duikers: je kunt er een kilometer diep mee de zee in. Het horloge heeft een robuuste stalen kast van 44 mm met een draaibare, keramische lunette. Het model is verkrijgbaar met stalen band, wijzerplaat en lunette in Mariner blue of, zoals dit, met rubberen Ocean Racer-band, en lunette en wijzerplaat in Volcano black.

Tags

hommes
horloge
editor-s-pick
horloges

Lees ook

Aanbevolen voor jou