International Watch Review

De Tank, het icoon van Cartier

De ‘Tank’ van Cartier viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Op naar de volgende eeuw!
Reading time 1 minutes

Het legendarische Tank-horloge van Cartier zag in 1917 het licht, maar het duurde wel even voordat het hele ontwerpproces voltooid was. Logisch ook wel, want dit model brak met de tradities en regels die toentertijd in de horlogewereld golden.

Sowieso introduceerde horlogemaker Louis Cartier in 1904 al een polshorloge en dat was al zeer bijzonder: men droeg eigenlijk louter vestzakhorloges. Volgens de legende ontwierp Louis dit horloge, in opdracht van het Franse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, naar het bovenaanzicht van een tank. Deze vorm was ook revolutionair, want horloges waren tot dan toe altijd rond. De Franse soldaten kregen allemaal een horloge dat tegen een stootje kon in de loopgraven en om hun een besef van tijd mee te geven. De Tank was zodoende het eerste uurwerk ter wereld met een stalen band.

Nu, een eeuw later, is het nog altijd een klassiek horloge maar absoluut een model dat met de tijd is meegegaan. Er zijn inmiddels drie variaties: de Tank Louis Cartier, Tank Américaine en Tank Française, ook verkrijgbaar in meerdere vormen. Maar altijd met de scherpe hoeken én elegantie zoals Louis het horloge ooit ontwierp.

Iconen zoals Audrey Hepburn, Madonna, Catherine Deneuve, Elizabeth Taylor, Ingrid Bergman, Angelina Jolie, Poppy Delevingne, koningin Máxima en Lady Di hebben sowieso één ding met elkaar gemeen: een voorliefde voor Cartier. En terecht!

/

Tags

horloge
cartier
watch

Lees ook

Aanbevolen voor jou