Video

Anna Nooshin co-cureert: Icy & Sot in het Moco Museum

Net als collega-kunstenaar Ai Weiwei snijden Icy & Sot controversiële onderwerpen aan. Zij wonen in New York: door hun confronterende kunst kunnen zij in Iran niet vrij werken.
Reading time 4 minutes

Stavanger, een stadje in Noorwegen bekend om zijn olie-industrie. Op een gebouw is een vrouw getekend met indringende blik. Dwars door haar hoofd heen zie je een dobberend bootje met daarin een aantal figuren. Het is een simpel maar doeltreffend beeld. Het is 2015 en de vluchtelingencrisis in een gevoelig onderwerp in Europa. De makers van dit werk? Icy en Sot. Het werk van de Iraanse broers is te zien in de expositie ‘A Moment of Clarity’, in Moco Museum. En Anna Nooshin is co-curator.

Icy en Sot zijn twee broers, afkomstig uit Iran. De kunstenaars weten hun uitgesproken mening eminent in beelden te vangen en te etaleren. Wie weleens in het centrum van Amsterdam komt, is wellicht zonder het te weten langs een van hun kunstwerken gelopen. In een nauwe steeg aan het Spui, vlakbij het commerciële hart van de stad, was geruime tijd een muurtekening van hun hand te bewonderen: een gesluierd vrouwengezicht met daarin een demonstrerende massa. Maar zoals dat vaker gaat met street art: het werk is inmiddels verdwenen. Het Moco Museum in Amsterdam bracht echter het werk van Icy en Sot van de straat naar een museale omgeving. ‘Het is de allereerste keer dat hun werk in een museum te bewonderen is!’, vertelt Kim Logchies, directeur van Moco, trots.

Icy (1985) en Sot (1991) zijn niet de echte namen van de kunstenaars. Omdat zij deze niet konden gebruiken wegens de politieke situatie in hun thuisland, kozen zij ervoor enkel hun bijnamen te openbaren. Nadat de twee in 2006 begonnen met stencil art timmeren ze inmiddels flink aan de weg in de internationale kunstwereld. Net als bijvoorbeeld de Chinese kunstenaar Ai Weiwei schuwen zij niet om controversiële onderwerpen aan te snijden. 

Het is confronterende kunst, die weinig aan de verbeelding overlaat.

Kapitalisme, sociale en politieke kwesties, mensenrechten: middels muurtekeningen, video’s en installaties weten zij hun mening in de openbare ruimte te verbeelden. Het is confronterende kunst, die weinig aan de verbeelding overlaat. Het rebelse karakter ervan is er de oorzaak van dat zij in Iran niet vrij kunnen werken. Inmiddels wonen de broertjes in New York. Recent nog haalden zij het nieuws door een installatie van een immens verfrommeld dollarbiljet midden in het financiële hart van de wereld te plaatsen: dirty money on Wall Street.

Voor de samenstelling van deze expositie werkte Logchies samen met Anna Nooshin. Voor Nooshin, bekend als influencer en presentatrice, vormt deze samenwerking haar ontgroening als co-curator van een kunsttentoonstelling. Nooshin: ‘Ik ben voorzichtig om te zeggen dat we dezelfde historie delen. Ja, we zijn alle drie uit Iran gevlucht, maar daar houdt voor mij de vergelijking op. Ik vertrok uit Iran toen ik zeven was, zij waren veel ouder. Ik voel eerder verwantschap in het ondernemerschap dat we delen. Ik volg mijn hart en dat doen zij ook. Daarbij voelen we ons niet door ons verleden beperkt.’

Logchies speelde al langer met het idee om het werk van Icy en Sot tentoon te stellen. ‘Toen ik hun werk ontdekte, raakte het me enorm’, zegt ze. ‘Het is echt. Het is geen truc. Er zit continuïteit in hun kunst.’ Logchies wilde Nooshin bij de tentoonstelling betrekken, omdat zij merkte dat deze daadwerkelijk geraakt werd door het werk van de jonge kunstenaars. Nooshin: ‘Ik heb natuurlijk geen achtergrond in de kunst, maar was inderdaad onder de indruk. Ik heb louter op gevoel de tentoonstelling met Kim samengesteld.’

De twee togen naar New York, waar zij samen met de kunstenaars werk bekeken en hun favorieten kozen. Het resulteerde in een evenwichtige selectie van bekend en nieuw werk. Logchies, enthousiast: ‘Ik ben heel trots op de prachtige werken die we hebben kunnen samenvoegen in een expositie. Icy en Sot deinzen er niet voor terug hun mening te ventileren. Ik ben blij dat ik ze een podium kan geven om belangrijke zaken aan de kaak te stellen.’

 

Wij spraken co-curator Anna en museumdirectrice Kim Logchies. Kijk mee. 

anna nooshin moco museum

1 juni t/m 31 oktober: A Moment of Clarity van Icy & Sot, Moco Museum, Amsterdam.

Videografie: Tristan Albers (noow.co)

Fotografie: Wikkie Hermkens

mocomuseum.com

Tags

video
anna-nooshin
moco-museum

Lees ook

Aanbevolen voor jou