Travel

New York : 3 x fijne vintageshops voor ieder budget

New York, een walhalla voor vintagefashionfans. Een zoektocht naar de beste vintageshops van de stad.
Reading time 3 minutes

De Amsterdamse kunstenares Merel Ellen besloot om in The Big Apple haar geluk te beproeven. Tijdelijk woont zij in Williamsburg (Brooklyn) en werkt in de Lower East Side in een atelier dat deel uitmaakt van een galerie. Onlangs vond daar haar eerste solo-expositie plaats. Merel Ellen deelt op  L’OFFICIEL NL haar ervaringen en spot fijne adresjes op mode- en kunstgebied.

Vandaag deel 2: vintageshops in New York.

Voor vintagefashionfans is New York een waar walhalla. Hieronder enkele bijzondere vintageshops voor fashionista’s met een klein, gemiddeld en ruim budget.

KLEIN BUDGET

Al dagen lang zie ik op straat jongeren sjouwen met bruine papieren tassen met de tekst L-train Vintage. De shop kan niet ver zijn want ik zie ze steeds rond de subway op 14th Street. En dan, als ik in Brooklyn uit de metro stap op weg naar de supermarkt, passeer ik opeens de winkel. Deze blijkt deel uit te maken van een keten met de meest betaalbare tweedehandskledingcollectie ooit. Een ander filiaal bevindt zich naast de L-train-metro op Manhattan, waar ik elke dag langsloop en waarvan ik abusievelijk aannam dat het een Leger des Heils-winkel was. Het aanbod is enorm: rekken vol met spijkerbroeken, spijkerjurken, T-shirts, sweaters en nog veel meer. Vanaf zes dollar kun je struinen door de truitjes en bloesjes.  Het wemelt er van de jonge mensen. Waarschuwing voor wie last heeft van claustrofobische neigingen: van de vierkante meters wordt optimaal gebruikgemaakt, dus je moet het niet erg vinden om dicht op elkaar te staan.

L-train Vintage, op zes locaties. Zie ltrainvintage.com.

MIDDENBUDGET

In Ludlow Street, op een steenworp afstand van de studio waar ik dagelijks werk, zit Reformation. Het is een aangenaam en ruim ogende winkel, die er zo keurig uitziet dat je van buiten niet doorhebt dat er vintagekleding verkocht wordt.

In een ver verleden was Reformation een gewone vintageshop. Na een verhuizing naar Los Angeles begonnen de eigenaren een label met eigen kleding, alles duurzaam en milieuvriendelijk. Sinds kort verkopen ze daarnaast ook weer vintage.

Vanaf 28 dollar kun je er terecht voor T-shirts; winterjassen liggen rond de 300 dollar. Mocht je van trouwjurken houden: je kunt er een laten maken voor 428 dollar, een prikkie. Andere jurken en bloesjes schommelen rond de 100.

Ludlow Street is een leuke straat in de Lower East Side (LES voor ingewijden) met veel galeries, restaurantjes en boetieks. Geen grote ketens, maar voornamelijk originele winkels.

Reformation, 156 Ludlow Street

RUIM(ER) BUDGET

In Williamsburg, grenzend aan de centrale straat Bedford Avenue, is een mooi klein winkeltje dat al elf jaar door een Zweedse dame gerund wordt. Als ik langskom is ze net haar zelfgebakken koekjes aan het sorteren om uit te delen. Maar laat je niet door haar lieflijke uiterlijk misleiden: deze dame weet erg goed wat ze doet. Zo heeft ze een fijne neus voor kledingtrends – haar voorspellingen zijn meestal spot- on. Malins winkel wordt niet alleen bezocht door mensen die op zoek zijn naar dat ene speciale item, maar ook door stylisten die voor bladen, films en series naar originele items speuren.

Tevens doet Malin voorspellingen op het gebied van kledingtrends. Een jurk kost tussen de 90 en 500 (of meer) dollar. Er zijn dan ook unieke items van onder meer Yves Saint-Laurent, Dior en Jil Sander te koop. Ook met grote voeten kan je hier terecht: er is een keur aan laarsjes in grote maten.Een aanrader voor wie iets echts bijzonders wil vinden.

Malin Landaus, 157 N.6th Street, Brooklyn; malinlandaeus.com

Tags

new-york
vintage
tips

Lees ook

Aanbevolen voor jou