Travel

De magie van Ibiza...

Wat is dat toch, die aantrekkingskracht die Ibiza uitoefent op zowel hippievrijbuiters als glamoureuze film- en rocksterren? Onlangs is het boek ‘Ibiza Bohemia’ verschenen. Een prachtig portret van het eiland en aanleiding voor ons om eens dieper in de magie van Ibiza te duiken.
Reading time 4 minutes

Stylist en producer Renu Kashyap en reisauteur Maya Boyd wonen beiden op Ibiza, zijn erop verliefd en besloten om die reden de krachten te bundelen en hun liefde te delen met de rest van de wereld in de vorm van een boek. De signature-stijl van Ibiza is met succes gevangen. Wie er nog niet is geweest wordt nieuwsgierig, wie het kent wil weer terug en diegenen die het eiland niks vinden zullen het boek nooit openslaan, dus dat scheelt. 

Laatstgenoemden vóelen het gewoon niet, vindt inwoner Bobby Dekeyser (oud-voetballer en oprichter van meubelmerk Dedon). ‘Je kunt Ibiza niet uitleggen. Je voelt het of je voelt het niet. Ibiza vereist dat je de controle loslaat. Voor mensen die hier komen met een plan werkt het misschien juist niet.’ En daar zit het ’m nu net in: het eiland zit niet voor niets bomvol creatievelingen en vrije geesten. The ones die leven en vooral láten leven. 

Hitler, Hollywood en Hippies 

Dat begon dus al in de jaren dertig, lang voor de komst van hippies en club Amnesia. Artiesten en intellectuelen uit Europa vluchtten naar het eiland vanwege Hitlers machtsovername en vonden er rust. De rust om aan een autobiografie te werken bijvoorbeeld, zoals de Duitse losoof Walter Benjamin deed in 1934. In die tijd was Ibiza arm: handel was er amper. De mensen die er hun toevlucht zochten konden de geringe kosten van een levensonderhoud opbrengen, want ze hadden zelf vaak ook niets. 

De charme van toen zat ’m vooral in de onaangetaste stranden, het warme klimaat, de natuur en cultuur, de onverschillige locals en het platteland: het perfecte toevluchtsoord voor de celebrity die eigenlijk nergens meer ongestoord vakantie kon vieren. En dus werd er wiet gerookt, naakt rondgelopen, muziek geluisterd, gedanst, gezongen, gezwommen, gesekst en gecreëerd. Kortom, they took over.

Seks, drugs & rock-’n-roll 

En omdat soort nu eenmaal soort zoekt, spoelden ook andere vrije, creatieve geesten aan: muzikanten als Joni Mitchell, David Bowie, Freddie Mercury en de mannen van Pink Floyd. Of, misschien een tikkie minder sexy, Nederlandse schrijvers zoals Harry Mulisch en Cees Nooteboom. Die kwamen er in de jaren vijftig vanwege de inspiratie, de ongedwongenheid, de vrijheid en de zon. 

Rond diezelfde tijd opende de allereerste discotheek op Ibiza de deuren: club Amnesia. De eigenaar had wel zin in een plek waar je even een nachtje alle problemen kon vergeten. Vraag en aanbod sloten dus perfect op elkaar aan en Ibiza kreeg voorzichtig het feestimago waar het vandaag de dag bekend om staat. Tel daar die lekkere dance- en tranceperiode uit de jaren negentig bij op, de cokesnuivende en feestgrage supermodellen (joehoe Kate Moss) en dj’s, en Ibiza werd niet langer alleen een toevluchtsoord voor rust, maar ook voor chaos.

 

Het beste van beiden 

Sommige hippies vervolgden de bekende hippieroute (Californië- Amsterdam-Ibiza-Goa-Bali-Maui), anderen bleven in het toen nog onontwikkelde Ibiza wonen. Hun levensovertuiging - puur, mindful en primitief levend op en tussen natuurlijke producten en een spiritueel lijntje met het buitenaardse - is een van Ibiza’s mystieke aspecten die nog steeds door bewoners gevoeld en nageleefd worden (denk aan alle yogaretraites). En nog steeds is op het eiland een uitgebreid aanbod van biologisch eten, yoga, interieurproducten, films, muziek, kunst en poëzie te vinden. 

Ook blijft het eiland, naast de ontwikkeling, nog steeds dat primitieve van toen houden. Adressen, daar doen ze bijvoorbeeld nauwelijks aan. Een naam kun je krijgen en een soort van richting: hoe je er komt is aan jezelf. Leuk voor als je juist het snelle, grootstedelijke leven wilt ontvluchten. En wie besluit om er te blijven wonen heeft aan een beetje beschaving ook geen gebrek, kortom: the best of both worlds. 

‘Ibiza Bohemia’, door Renu Kashyap en Maya Boyd, 300 p., ca. €80 (uitg. Assouline) www.assouline.com.

Foto's van boven naar beneden:

1. Jade Jagger op het strand.
2. Kunstenaar Grillo Demo in zijn villa Favorita.
3. Voormalig muziekproducer Alex Shiney leefde twee jaar lang in een grot in Punta Galera.
4. Het Letse model Inguna Butane bij haar huis, Es Cubells.

Tags

travel
ibiza
boek
bohemian
reizen

Lees ook

Aanbevolen voor jou