Travel

Bezoek aan het paradijs

Overnachten op een onbewoond eiland is een onvergetelijke ervaring. Zo moet Robinson Crusoë zich hebben gevoeld.
Reading time 3 minutes
De houten villa’s op palen van het Manukan Island Resort, met uitzicht op de zee.

Voor de kust van Sabah, in het noordwesten van Borneo, ligt een paradijselijk, tropisch eilandenrijk. Deze parels in de Zuid- Chinese Zee worden omringd door maagdelijk witte stranden, een turquoise zee en beschermde koraalriffen. Samen vormen de eilanden het Tunku Abdul Rahman National Park. Eén ervan, de op een na grootste, is het onbewoonde Manukan. Hoewel het woord ‘onbewoond’ vaak ook ‘ontoegankelijk’ impliceert is dat in dit geval niet van toepassing. Manukan is relatief gemakkelijk bereikbaar: vanaf vliegveld Kota Kinabalu op het vasteland is het een half uur rijden naar de afmeerplek van de boot. Na een boottochtje van een kwartier bereik je het eiland en word je verwelkomd door dichte, groene junglebegroeiing, die overgaat in een reepje wit zandstrand. Op het snijpunt van die groene jungle en het strand bevindt zich een bijzondere lodge: Manukan Island Resort.

VARANEN ALS BUREN

Wie voet aan wal zet op Manukan is vaak niet de enige: overdag is het een populaire bestemming voor dagjesmensen die zich laven aan de exotische natuurpracht in de vorm van junglewandelingen, duiken, snorkelen, parasailing of het beoefenen van andere watersporten. Maar wanneer deze toeristen ’s avonds het eiland met de laatste boot verlaten begint pas echt de magie en voel je je een moderne Robinson Crusoë: je verblijft immers niet alle dagen op een onbewoond eiland. De enige echte eilandbewoners die je hier tegen het groene lijf loopt zijn varanen van ruim twee meter groot. Niet zo gek dus dat Manukan slechts één vakantiecomplex telt, Manukan Island Resort. Het heeft eigenlijk meer weg van een eco lodge en bestaat uit een aantal chalets en houten villa’s op hoge palen, die alleen bereikbaar zijn via loopbruggen. Het interieur is ongedwongen, zonder poespas. Maar wat zou het, het uitzicht over de zee is adembenemend en de ervaring van overnachten op een onbewoond eiland onvergetelijk.

MUST-DO

Verplichte kost: de avondcruise op een grote catamaran, navigerend tussen de onbewoonde eilanden terwijl de turquoise zee en de koraalriffen onder je door schieten. Dineren doe je op de boot met als decor een prachtige zonsondergang. Wie geluk heeft spot zelfs een walvishaai.

MUST-SEE

Niet te missen: de fascinerende onderwaterwereld. Borneo, met zijn heldere en kalme water, wordt geroemd als duikeren snorkelparadijs. Omdat het water relatief ondiep is valt er ook voor beginners genoeg te zien, zoals schildpadden, rifhaaien, vrolijke gekleurde tropische vissen, koraalriffen en meer van dat fraais. Serieus leren duiken? Volg een cursus bij duikschool Downbelow Marine & Wildlife Adventures.

MUST-EAT

Eten doe je in het restaurant van het Manukan Island Resort. Óf op het strand, want op verzoek zet het vriendelijke personeel de tafels op het strand. Probeer eens de laksa, een traditionele Maleisische noedelsoep met vis.

Manukan Island Resort by Sutera Sanctuary Lodges,
www.secret-retreats.com

Tags

hotspot
travel
vakantie
tips

Lees ook

Aanbevolen voor jou