Travel

Artisan Loves Wood

De liefde voor hout is ontstaan in het bos waarin de grondleggers van Artisan als kinderen speelden en verdwaalden. En die liefde is nooit overgegaan, sterker nog, het ligt aan de basis van de bekroonde ontwerpen van het merk.
Reading time 3 minutes

'Blend' koffietafel, Mirco Milicic/Artisan.

 

Van boom tot prijswinnende designstoel, -kast of -tafel. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Maar het fraai gepolijste, organische design dat de ontwerpen van Artisan kenmerkt is oogstrelend. Opvallend is ook dat de oorsprong van het materiaal – de boom, het hout – telkens terugkomt in het eindontwerp. Op die manier wordt, bij wijze van eerbetoon, de liefde voor het bronmateriaal immers uitgedragen. Een gemakkelijke opgave is dat allerminst. En daarom werkt het label uitsluitend met zowel de beste regionale als internationaal gerenommeerde designers. Inmiddels creëert Artisan prestigieuze interieurprojecten voor sterke internationale merken, zoals Starbucks.

'Bloop' koffietafel, Regular Company/Artisan. Bekroond met de German Design Award in 2017.

Hoewel de ontwerpen van Artisan Scandinavisch minimalistisch aandoen, ontstond het merk ruim vijftig jaar geleden in een kleine houtwerkplaats in Bosnië. Deze werkplaats blonk toen al uit in individueel handwerk en traditioneel vakmanschap. Later ging het merk meubels voor verschillende Nederlandse en Britse ontwerpers produceren, totdat het in 2007 besloot om samen te werken met regionale designers en de eerste eigen collectie te lanceren. Nu, ruim twaalf jaar later, is de lijst van designers met wie het samenwerkt en waarop klinkende namen prijken, zoals Karim Rashid, lang. Toch staan nog altijd de oorspronkelijke waarden ambacht en vakmanschap hoog in het vaandel. En het is precies die combinatie, die mix van ambacht en modern design, waar het merk zijn huidige succes aan dankt.

Latus-tafel, ontworpen door Salih Teskeredžić/Artisan en bekroond met de Interior Innovation Award in 2011 en genomineerd voor de German Design Award 2012.

 

Overigens keert de liefde voor hout niet alleen terug in de organische en massieve ontwerpen. Deze blijkt ook uit het feit dat wordt gewerkt met renewable resources: alleen het mooiste hout wordt geselecteerd om vervolgens hoogwaardig te worden bewerkt. Het noten-, kersen-, peren-, iep- en acaciahout wordt namelijk alleen behandeld met oververhitte stoom, waardoor de ideale kleur wordt bereikt en de textuur geaccentueerd zonder dat de structuur en de ecologische waarden van het hout worden aangetast. Bovendien gebruikt Artisan voor de afwerking uitsluitend natuurlijke en milieuvriendelijke oliën, zepen, was en vernis. Zo wordt de levensduur verlengd en blijft de natuurlijkheid van het oorspronkelijke materiaal bewaard. 

Mela-stoel, Regular Company/Artisan.

Neva Lounge Trimmed-stoel, 
Regular Company/Artisan. Bekroond met de Red Dot Design award 2016.

De ambitie om traditie met innovatie te verenigen werd concreet toen Artisan tien jaar geleden het ARTECO Wood Technology Center oprichtte. Dit centrum is uitgegroeid tot de drijvende kracht achter een nieuwe beweging in de houtindustrie van Bosnië en Herzegovina. Want waar dit land tot niet eens zo heel lang geleden vooral ruw en onbewerkt hout exporteerde, richt ARTECO zich, naast het ontwikkelen van nieuwe houtbewerkingstechnieken, juist op het creëren van designprototypen en het stimuleren van de export van hoogwaardige eindproducten. Met Artisan als natuurlijk boegbeeld en stijlvol stokpaardje.

De bekroonde Neva-stoelen en Neva-sofa, Jean-tafels, Latus-tafels en Lakri-tafels ontworpen door Regular Company/Artisan, prijken in het interieur van Harvest Restaurant in St. Petersburg.

 

De meubels van Artisan zijn verkrijgbaar bij de betere interieurwinkels.
www.artisan.ba.

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou