Travel

7 x de beste bohemian hotspots

Toe aan rust, sereniteit en luxe, maar wel ecologisch en solidair? Dan is slow travel iets voor jou, dé nieuwe trend op reisgebied die is ontstaan als reactie op de gejaagdheid van ons dagelijkse bestaan.
Reading time 5 minutes

Een nieuwe manier van vakantie vieren als tegenhanger van onze ultrasnelle, ultra-connected, overvolle agendalifestyle, dat is de gedachte achter ‘slow travel’, een beweging die is ontstaan in de jaren 2000 en sindsdien is omarmd door verschillende hotels, ingesteld op het ‘dwingen’ van gasten om hun dagelijkse routines los te laten en te onthaasten. Waar sommigen voorstaan op een digitale detox  en mobiele telefoons en wificonnectie verbannen, gaan anderen nog een stukje verder.

Wij hebben de 6 fijnste slow-travel bestemmingen voor je op een rijtje gezet:

1. PLAYA KORALIA - COLOMBIA

Als je wilt onthaasten en één worden met de natuur maar niet wilt inboeten aan luxe, dan is ‘natuurhotel’ Playa Koralia een aanrader. Grenzend aan het Tayrona National Park en genesteld tussen plukjes palmen langs de prachtige Caribische kust van Colombia ligt dit hippiechique hotel, met zeventien fraaie, als suites uitgevoerde hutten. Door de ruimte tussen de hutten is er aan privacy geen gebrek en zijn sloten op de hutten overbodig. Je kunt er kilometers wandelen over de stranden zonder dat je een levende ziel tegenkomt. Heerlijk voor wie houdt van een tijdelijk isolement, want even snel e-mails checken of de krant lezen op je iPad is er niet bij. In de suites ontbreekt het aan wifi-connectie en mobiele telefoons hebben er nauwelijks bereik, met totale rust als gevolg. Dit, in combinatie met het adembenemende natuurschoon, maakt Playa Koralia een van de meest gewilde bestemmingen die Colombia rijk is. Toch is er geen haar op het hoofd van de eigenaar die eraan denkt de omliggende palmbomen om te kappen en uit te breiden. Sterker nog, hij benadrukt dat bij de totstandkoming van het hotel geen enkele palmboom is omgezaagd: alle hutten staan op natuurlijke open plekken. En het is precies deze aandacht voor de ecologische voetafdruk op het tropengebied waarmee Playa Koralia zich onderscheidt. Hier vind je dan ook geen mooi turquoise-blauw zwembad, dat past niet binnen de ecofilosofie. Zwemmen doe je onder de watervallen en tussen het weelderige groen, met nieuwsgierige aapjes als toeschouwers. Zelfs de keuken is in harmonie met de natuur: men kookt met groenten en fruit uit de eigen organische tuinen en varkensvlees of rood vlees komen niet voor op het menu. Zijn de hutten toch iets te luxe en wil je liever echt terug naar de basis? Dat kan: pal aan het strand biedt Playa Koralia ook campingplekken.

www.koralia.com

/

2. PURA VIDA - COSTA RICA

In het sublieme Pura Vida in Costa Rica hebben gasten de mogelijkheid om hun van alle gemakken voorziene suite te verruilen voor een eenvoudige tent, honderd meters verderop.

www.puravidaspa.com

/

3. LOISABA - KENIA

In Loisaba, een natuurreservaat in Kenia, beschikken alle luxueuze privéhutten op palen ook  over een extra bed op het terras, mocht de gast liever onder de sterren willen slapen.

www.elewanacollection.com

/

4. HOSHINOYAFUJI - JAPAN

Onlangs is in Japan, tegenover Mount Fuji, Hoshinoya geopend. Een luxe resort met futuristische cabines waar gasten bij aankomst een rugtas krijgen met daarin alle benodigdheden om te kunnen overleven, te slapen onder de blote hemel en om te barbecuen in de natuur.

www.hoshinoyafuji.com

/

5. TIPPI VALLEY - PORTUGAL

Een ander speerpunt van glamping is het ecologisch verantwoorde karakter ervan – het streven is om de human footprint op het milieu zo gering mogelijk te houden. In de Algarve-vallei in Portugal realiseert surfkamp Tipi Valley dit met tenten en een gemeenschappelijke openluchtbadkamer die functioneert op zonne-energie; het verbruik van water wordt nauwlettend gecontroleerd om verkwisting tegen te gaan.

www.surfalgarve.com

/

6. SHASH DINE - ARIZONA

Neem Shash Dine, een ecoverantwoorde camping in een Navajoreservaat in Arizona, waar gasten geleidelijk worden ondergedompeld in de lokale cultuur, met als doel om het bewustzijn voor de Native American cause  te vergroten.

www.shashdine.com

/

7. FABRIKEN FURILLEN - ZWEDEN

Welkom bij Fabriken Furillen, een van de meest hippe hotels van het moment. Stilte is het grootste goed in dit toevluchtoord dat in tien jaar tijd eigenhandig door fotograaf Johan Hellström is opgezet. ‘Ik was moe van alle overconsumptie’, legt hij uit. ‘Ik wilde dat gasten wakker worden met zonlicht en de geluiden van de natuur en niet door het lawaai dat wordt veroorzaakt door menselijke uitvindingen.’ Personeel is er nauwelijks, de keuken is uiterst minimalistisch met ingrediënten uit eigen moestuin, de kamers zijn afgelegen en elektriciteit of stromend water is er niet.

www.furillen.com

/

Tags

arizona
hotspots
bohemian
kenia
travel
portugal
colombia
costa-rica
reizen
japan
zweden

Lees ook

Aanbevolen voor jou