Style

Vette collab: Vans x Van Gogh Museum Amsterdam

Ultra-cool: Vans en het Van Gogh Museum presenteren een artistiek ontworpen collectie waarbij een aantal van Van Goghs meesterwerken is verwerkt op iconische Vans Classics en premium kledingstukken.
Reading time 3 minutes

Vincent van Gogh is misschien wel één van de meest beroemde en invloedrijke post-impressionistische schilders in de geschiedenis van de Westerse Kunst. Hij staat bekend om zijn werk dat krachtig is in schoonheid, emotie, kleur en persoonlijke expressie. Vans werkte nauw samen met het Van Gogh Museum Licensing team en selecteerde vier werken om uit te brengen als prints op de Vans Classics en een aantal kledingstukken. Dit allemaal met als doel het werk van de beroemde schilder toegankelijk te houden voor toekomstige generaties.

De vier werken die centraal staan in de Vans-collectie zijn Schedel, Amandelbloesem, Zonnebloemen en een zelfportret van Van Gogh.

Schedel

Voor een kleurstudie over de werking van licht en schaduw maakte van Gogh een serie skeletten die vaak een oneerbiedige en donkere uitdrukking hadden. Schedel komt tot leven op een Classic Slip-On, een T-shirt met lange mouwen, een hoodie en een pet. Op deze items wordt de afbeelding van een menselijke schedel van Van Gogh gecombineerd met subtiele details van het handschrift en de penseelstreken van de kunstenaar verborgen in een nieuwe – en voor Vans iconische - geblokte 'checkerboard' print.

/

Zonnebloemenen en Amandelbloesem

Meer kleurrijke vertalingen zijn afkomstig van twee van Van Goghs meest bekende werken, Zonnebloemen en Amandelbloesem. In totaal schilderde hij vijf grote doeken van zonnebloemen in een vaas, met slechts drie tinten geel. Zo liet hij zien dat het mogelijk was om een voorstelling te maken met veel varianten van één kleur zonder aan zeggingskracht in te boeten. Het schilderij Zonnebloemen is gebruikt voor het  Authentic schoenmodel en wordt doorgevoerd tot het Zonnebloemen Boyfriends Tee en de Zonnebloemen HoodieAmandelbloesem symboliseert nieuw leven en vertegenwoordigt Van Goghs zoektocht naar sereniteit. Om het werk en de kleuren nog meer tot leven te brengen, printten de Vans-ontwerpers het schilderij van Van Gogh digitaal op het satijnen materiaal dat gebruikt is voor een Amandelbloesem bomber, pet en rugzak.

/

Zelfportret

De collectie toont de ontwikkeling van de schilderstijl van Van Gogh met een zelfportret waarop hij zichzelf vastlegde met heldere, ongemengde kleuren en waarbij hij door middel van een nieuwe techniek complementaire kleuren inzette om diepte en intensiteit te creëren. Van Goghs zelfportret is gebruikt voor de Authentic en een bijpassend Van Gogh Oversized T-shirt.

/

De Vans x Van Gogh Museum collectie is vanaf 3 augustus verkrijgbaar

Vans.eu

vangoghmuseumshop.com

#VansxVanGoghMuseum

Tags

fashion
art

Lees ook

Aanbevolen voor jou