Style

Polkadot-prinses Yayoi Kusama

Negentig jaar werd ze onlangs, Yayoi Kusama, maar ‘she’s still going strong’. Met haar iconische kunstwerken en herkenbare voorkomen is ze nog immer een inspiratie voor velen.
Reading time 3 minutes

De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama is al decennialang bekend en beroemd om haar dot art. Veel van haar kunstwerken zijn te herkennen aan de grote polkadots. Kusama’s werk hoort niet bij het pointillisme, waarbij een kunstwerk wordt gecreeerd door middel van een heleboel kleine puntjes: haar kunst is meer abstract. Zo bedekte Kusama enorme ruimtes volledig met stippen, evenals de voorwerpen die er her en der stonden verspreid, zodat deze opgingen in de ruimte en nauwelijks opvielen. Kusama’s stippenvoorkeur heeft overigens een minder leuke reden. 

Afbeelding boven: een van de bekende 'Yayoi Kusama Pumpkins'. 

De stippen en herhalende patronen ontstonden tijdens een niet zo rooskleurige jeugd. Vaak vluchtte de jonge Yayoi de natuur in, waar ze waanbeelden kreeg van bloemen en pompoenen die met haar praatten. De uitlaatklep die zij nodig had vond zij in de kunst. Door zich hierin obsessief onder te dompelen kon ze vluchten voor haar angsten en hallucinaties. Haar artistieke ambities werden overigens niet gesteund door haar ouders. Op eigen houtje toog ze daarom als jong volwassene van Tokio naar New York. Uiteindelijke kregen al haar negatieve ervaringen een plekje in een door haar gecreëerde positieve droomwereld.

Yayoi woont al veertig jaar vrijwillig in een psychiatrische inrichting en is zeer open over haar geestelijke gezondheid. Ondanks haar hoge leeftijd is stoppen met werken uit den boze. Iedere dag werken helpt haar om mentaal op de been te blijven. Een positieve gemoedstoestand overbrengen op zichzelf en anderen is haar doel. Daarnaast maakt zij zich door middel van haar werken sterk voor feminisme en tegen seksisme. Dat Kusama nog immer populair is blijkt wel uit de vele tentoonstellingen die overal ter wereld worden georganiseerd. 

Afbeelding boven: het kunstwerk 'Peace shall Come as far as the end of the universe'.

Zo is de tentoonstelling Yayoi Kusama: All About Love Speaks Forever te zien in de Fosun Foundation in Shanghai. In haar eigen museum in Tokio kun je tot en met 31 augustus de tentoonstelling here, another night comes from trillions of light years away: Eternal Infinity bezoeken. Dichter bij huis, in Wassenaar, schittert in de tuinzaal van Museum Voorlinden tot en met 1 september een selectie van haar uit de eigen collectie. In MOCO Museum in Amsterdam kun je tot en met 30 september de werken Night of Stars en Pumpkin van dichtbij bewonderen in een geheel getransformeerde ruimte. Kusama is dankzij haar struggles en originaliteit nog steeds een bron van inspiratie. Het is indrukwekkend om te zien hoe zij haar obsessies en psychische problemen een plekje geeft om schitterende kunst mogelijk te maken.

One Thousands Boats Show, 1963.

Tags

art
mode
kunst

Lees ook

Aanbevolen voor jou