Style

In de ban van de prins

De nieuwste ster van Montblancs ‘Meisterstück’-collectie is le petit prince en zijn trouwe kompaan, de vos, uit Antoine de Saint-Exupéry’s gelijknamige sprookje, dat dit jaar zijn 75-jarige verjaardag viert. De thema’s uit het beroemde boek blijken vandaag de dag nog immer actueel.
Reading time 4 minutes

Le Petit Prince van De Saint-Exupéry is in meer dan 250 talen gepubliceerd. Het verhaal vertelt over de vriendschap tussen een kleine prins, een piloot en een vos op een verre planeet. De waarde van menselijke relaties, nauwe banden, verbeelding en het najagen van dromen staat hierin centraal. ‘En dat is, vind ik, actueler dan ooit’, zegt Montblanc’s creatief directeur Zaim Kamal. ‘Connecties maken of connected zijn: dat is wat ons vandaag de dagvooral bezighoudt. Maar daarmee verliezen we wel de menselijkheid en direct contact uit het oog. In Le Petit Prince gaat het om créer des liens, verbindingen maken.

In belangrijke zaken, zoals familie en vriendschap, moet je investeren.’ De Engelsman met Pakistaanse roots is al van jongs af aan bekend met Montblanc, omdat zijn opa een fervent verzamelaar van de pennen was. ‘Eén keer per week legde hij ze allemaal op tafel en dan checkte hij de inktvoorraad en maakte ze tiptop in orde voor gebruik’, vertelt Kamal. ‘Ik vond dat iets magisch.’ Zodoende groeide hij op tussen de vulpennen. Na zijn eerste Montblancexemplaar cadeau te hebben gekregen heeft Kamal nooit meer een andere pen aangeraakt. ‘Tekeningen, schetsen of hele essays op school: allemaal maakte ik ze met mijn Montblancpen.’ Toen hij enkele decennia later gevraagd werd als creatief directeur voor het Duitse bedrijf, hoefde hij dus niet lang na te denken.

Verbinding

‘Om banden te creëren heb je een drager nodig, zoals een schrijfinstrument,’ zegt Kamal. ‘Want ook een pen kun je zien als een blanco canvas. Als je deze op zak hebt, is het maar een pen. Maar zodra je hem gebruikt en er een kaart of brief naar een vriend of geliefde mee schrijft, zorgt het voor verbinding. Door te schrijven maak je een connectie met iemand. Want zeg nu zelf: een handgeschreven kaartje is toch veel leuker dan een e-mail? Vandaag de dag vergeten we om op die manier te communiceren met elkaar. We zitten allemaal op onze smartphone te loeren, maar nemen te weinig de tijd om bepaalde gebaren te waarderen.’ Dat geldt ook voor een ‘simpel’ iets item een pen, al zijn de Montblancexemplaren uiteraard verre van normaal.

‘Zoals ik ooit mijn eerste pen kreeg van mijn opa, zo geef ik de mijne weer door aan mijn dochter. En zo krijgt iets simpels emotionele waarde.’ Kamal noemt het leven zijn grote drijfveer. ‘Natuurlijk kon ik vroeger niet direct goed tekenen of ontwerpen. Ik heb jaren geoefend en hard work pays off. Bij Montblanc word ik ook altijd uitgedaagd om mijzelf te pushen. In 1906 hadden de Duitsers Alfred Nehemias en August Eberstein een idee om ’s werelds allerbeste pen te maken. Dit eerste exemplaar, de Rouge et Noir-vulpen, was de voorloper van de huidige Montblanc-pennen. Zij stopten niet voordat ze hun doel bereikt hadden. En die drive heb ik ook. Montblanc challenges me!,’ zegt Kamal trots.

De nieuwste aanwinsten in Montblanc’s gelimiteerde Meisterstück Le Petit Prince-collectie hebben voor het eerst in de geschiedenis van het merk een blauwe dop en body. Ze zijn gemaakt van nachtblauw hars, die doet denken aan de diepblauwe hemel van het Le Petit Prince-heelal. Op de dop prijkt het gezichtje van De Saint-Exupéry’s vosje; bij sommige exemplaren is dit zelfs op de body van de pen te zien. Het is immers de vos die de prins over relaties tussen mensen onderwijst.

Voordat hij terugkeert naar zijn asteroïde, vertelt de kleine prins de piloot dat hij zijn lach altijd kan horen wanneer hij naar de sterren kijkt. Daarom is op de clip van de pen een gouden ster geplaatst. Op de handgemaakte veertienkaraats met rhodium afgewerkte punt van de vulpennen zijn de kleine prins en zijn vossenvriend in een gravure vereeuwigd. Een zin uit het boek is met een laser gegraveerd in de kroon van het schrijfinstrument: ‘Créer des liens? ... Tu seras pour moi unique au monde’. Meisterstück Le Petit Prince is beschikbaar als vulpen, rollerball en ballpoint. Altijd al een eigen sprookje willen schrijven of tekenen? Dan weet jij welk instrument je moet kiezen.

 

Tags

montblanc

Lees ook

Aanbevolen voor jou