Style

Fendi's "Baguette" is back, baby

Fendi’s ‘Baguette’ heeft een kleurrijke geschiedenis. Deze cult-tas wordt alom beschouwd als de allereerste it-bag, maar is nog altijd springlevend.
Reading time 2 minutes

Echte modeliefhebbers denken bij het woord ‘baguette’ niet aan iets dagelijks om te eten, maar aan de langwerpige tas van Fendi die je onder de arm draagt zoals een Fransman zijn geliefde stokbrood. Eind jaren negentig maakte deze tas furore en nu, in Fendi’s L/Z 2019-collectie, heeft de baguette wederom een prominente rol. Het is dan ook grappig om te bedenken dat het ontwerp, in 1997 bedacht door Silvia Venturini Fendi, in eerste instantie kon rekenen op nogal wat verzet van het Italiaanse modehuis: te klein, niet functioneel, te kleurrijk en uitbundig.

Op alle fronten druiste het in tegen de codes van het minimalisme die in de jaren negentig regeerden. En je kunt een heleboel van de Baguette vinden, maar het adjectief ‘minimalistisch’ is daar niet op van toepassing. Toch zette Silvia door, en wat niemand voorzag – behalve zijzelf – geschiedde: de tas, met de kenmerkende korte schouderband om onder de oksel te kunnen dragen, werd een bestseller. In het eerste jaar werden er maar liefst honderdduizend van verkocht en in een tijd dat wachtlijsten nog geen marketingtool waren ontstonden deze prompt.

 

Een aanzienlijke factor voor het succes was de bijrol van de Baguette in een aflevering van de nineties-hitserie Sex and the City. De scène waarin Carrie Bradshaw op straat wordt beroofd van haar tas en wanhopig uitroept dat dit niet zomaar een tas is maar een Baguette is legendarisch, evenals de storyline van de serie over vier vrouwen die liever sparen voor een designertas dan de huur te betalen. Maar belangrijker was dat Fendi dankzij de serie uitgroeide tot een household name en de Baguette de status van it-bag verwierf.

BOHO VIBE

Maar wat maakt de Baguette nou zo bijzonder? Welnu, de tas was oorspronkelijk ontworpen om uniek te zijn, om je ermee te onderscheiden. Een tas voor ‘haute-hippies’. En die uniekheid zit ’m onder andere in het feit dat er meer dan duizend variaties van de accessoire zijn verschenen: versierd met pailletten, borduursels of pluimen en uitgevoerd in uiteenlopende kleuren, patronen, maten en materialen, van slangenhuid tot krokoleer en van velours tot raffia. En dan zijn er nog de limited editions, ontworpen door kunstenaars zoals Damien Hirst, Richard Prince en Jeff Koons. Kortom een cult-tas, die bovendien de tand des tijds heeft weerstaan. Want in Milaan tijdens de L/Z 2019-show van Fendi was ie er weer, in volle glorie, versierd met kleurrijke borduursels voor een hippieachtige boho vibe, die aansluit op de rest van de collectie. Bravo, Baguette!

/

Tags

fendi
tas
baguette
tassen
ss19
fw19

Lees ook

Aanbevolen voor jou