Style

Fay: een modern gezin

Gedreven door passie voor Weense en Italiaanse opera en design uit alle windstreken bouwt Arthur Arbesser, creatief directeur van Fay, aan een eigenzinnig oeuvre. En daarbij zorgen ook een ‘ keurige’ op voeding en zijn vrienden en collega’s voor inspiratie.
Reading time 5 minutes

'Perbene’ is een ouderwets Italiaans woord voor fatsoenlijk. Een woord dat men associeert met nette meisjes, op zoek naar eerzame mannen met hoed en aktetas die na een tedere afscheidskus bij de deur braaf vertrekken om de kost te verdienen. Toch, uitgesproken in het bijna perfecte Italiaans van de Weense designer Arthur Arbesser, krijgt deze term een heel andere betekenis. Aan de hand hiervan stelt de nieuwe artistiek directeur van het Milanese modemerk Fay, met de opvoedmethode van zijn ouders in het achterhoofd, zich de vrouw voor die zijn creaties draagt: een respectabele dame die zich goed weet te kleden. Dit concept is de sleutel tot Arbessers creatieve talent en rechtschapen karakter. En precies die innerlijke eigenschappen koppelen hem aan het merk dat in 1960 werd opgericht door ene Mr. Fay, geïnspireerd door werkkleding voor brandweerlieden uit de Amerikaanse staat Maine. In de jaren 1980 werd het prêt-à-portermerk onderdeel van Diego Della Valle’s luxehuis Tod’s, symbool van de beschaafde, welgestelde bourgeoisie.

Arthur Arbesser put inspiratie uit creaties van diverse tijdperken en stijlen. Veel van zijn collecties refereren aan postmodernistische ontwerpen van Ettore Sottsass, surrealistische sculpturen van Fausto Melotti en de expressieve opera’s van Verdi en dito songs van Franco Battiato. ‘Mijn werk is zeer persoonlijk: het weerspiegelt mijn dagelijkse omgeving’, vertelt Arbesser. ‘De mensen met wie ik eet, lach en mijn leven deel zijn een grote inspiratie voor mijn werk, en niet te vergeten de adviezen van mijn mentoren.’ Niet vreemd dus dat hij voor zijn herfst/wintercampagne ook vrienden en collega’s koos om in de nieuwste Fay-kleding te poseren. Daaronder zijn Marco Sammicheli, curator van ontwerpmerk Abitare – ‘iemand die me veel heeft geleerd over architectuur, design en de geschiedenis van Milaan’ – en Gentucca Bini, een styliste die Arthur definieert als ‘milanesissima’ (Milanees in de overtreffende trap) en ‘bijna een zus’. Ook bereid om model te staan was de getalenteerde architect, ontwerper en kunstenaar Matilde Cassani, de vrouw wdie Arbesser vaak voor ogen heeft tijdens het creatieproces.

Op foto rechts:  Benedetta Casaluci in wollen jas met haaksluiting, Luke Farnworth in wollen montycoat met afneembare capuchon.

Oefening in antropologie

De in 1983 geboren Arbesser wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende designers in de modewereld. Hij studeerde modeontwerp aan Central Saint Martins, maar dankt zijn culturele kennis vooral ook aan een beschaafde Weense opvoeding. ‘Als kind mocht ik mee naar toneel- en operavoorstellingen’, legt hij uit. Lachend: ‘Thuis luisterden we constant naar Schubert, Wagner en Verdi. Onze vakanties bestonden uit eindeloze bezoeken aan kerken, musea en archeologische nederzettingen. Van een dagje strand was geen sprake! Tijdens de lange autoritten las mijn moeder ons voor uit literair verantwoorde historischeromans. Toen probeerde ik wel te rebelleren, maar nu realiseer ik me dat mijn passie voor geschiedenis dankzij mijn ouders is ontstaan.’ En ook voor de geschiedenis van mode: tijdens de lessen op school krabbelde hij al poppetjes in al zijn schriften en boeken. ‘Ik was altijd zeer geïnteresseerd in kledingstukken en hoe ze werden gedragen. Naarmate ik vaker operavoorstellingen bezocht, begreep ik de kracht van theaterkostuums. Ongelooflijk hoe een jurk of pak een persoon kan veranderen!’

Zijn geboortestad Wenen staat dicht bij hem, evenals Londen, waar hij als negentienjarige aspirant-student naartoe verhuisde, en zijn huidige residentie Milaan. ‘In de Saint Martins-bibliotheek kreeg ik een boek over Sottsass en de Memphisgroep in handen en was verkocht’, vertelt hij. ‘Een rechtstreekse oproep om naar Milaan te vertrekken.’ In de Noord- Italiaanse stad ontwierp hij voor diverse belangrijke modehuizen, terwijl hij in 2013 ook de lijn opzette die zijn naam draagt. Sinds twee jaar staat hij aan het creatieve roer van Fay. Een belangrijke uitdaging voor hem was zich te buigen over de bestsellers van het merk, met de bedoeling die te restylen. Arbesser: ‘Op straat zie ik veel mensen Fay dragen. Om die kleding te vernieuwen moet je wel de doelgroep haarfijn begrijpen. Het is een straffe oefening in antropologie.’

Links: Ariel H. in wollen jas met rits en riemtas met haaksluiting, Jordan in Panno Casentinowollen jas met enkele rij knopen en haken.

De designer heeft het jasje met vier haken, een knipoog naar de brandweerjassen uit Maine en de Virginiajas, opgeduikeld uit het archief en door innovatief gebruik van kleuren, vormen en materialen heruitgevonden. ‘Voor het komende seizoen staat het concept van gelaagdheid centraal’, zegt hij. ‘Ieder item bestaat uit diverse lagen, die op meerder manieren en voor verschillende gelegenheden kunnen worden gedragen. Denk aan een bodywarmer voor over een jas.’ De zoektocht naar geavanceerde, kwalitatief goede materialen, zoals technische stoffen, maakt de kleding niet alleen duurzaam maar ook mooier met het verstrijken der jaren. Colour blocking, artistieke dessins en eigenzinnig kleurgebruik, met geel en groen, metallic-blauw en bordeaux, zorgen voor een frisse, eigentijdse twist. Voor Arbesser hebben de oorspronkelijke ontwerpen zijn waarde ruimschoots bewezen. Daarom besloot hij slechts tot kleine aanpassingen, want in details vond hij de sleutel voor de vernieuwing van de historische modellen. En de kracht van het detail erkennen, daarin schuilt de ware ontwerper.

Miriam Quadros in oversized leren parka en Brodie in oversized gewaxt katoenen parka, beide met afneembare cape en haken.

Foto: Cartacarbone

Tekst: Gaia Passi

Styling: Giulio Martinelli

Haarstylist: Erisson Musella @ Closeupmilano.
Visagiste: Luca Cianciolo @ Closeupmilano met Mac Cosmetics. Assistent-styliste: Beatrice Pretto.

Tags

modehuis
milan
2019
fay

Lees ook

Aanbevolen voor jou