People

#YouKnowMe : 10 celebs delen hun verhaal.

Beroemdheden verenigen zich om de anti-abortuswet aan te vechten.
Reading time 5 minutes

In de Amerikaanse staat Alabama is een uiterst strenge abortuswet aangenomen. Het komt er op neer dat alle abortussen verboden zijn, zelfs in het geval van verkrachting en incest. Alleen als het gaat om een levensbedreigende situatie mag een abortus worden uitgevoerd. Om er nog een schepje bovenop te doen krijgen artsen die tóch zorg verlenen een gevangenisstraf. 

Hoe kan het dat een groep middelbare, witte mannen nog steeds bij machte is om de mensenrechten van vrouwen te schenden? Deze beroemdheden spreken zich uit en delen hun verhaal met de #YouKnowMe-hashtag om het taboe rondom abortus te doorbreken en de aangenomen wet aan te vechten.

1. Rihanna

"Kijk eens goed. Dit zijn de idioten die de keuzes maken voor vrouwen in Amerika. Gouverneur Kay Ivey.... Schaam je!!!!" 

 

2. Busy Philipps

In haar programma Busy Tonight vertelde ze haar verhaal: "Ik had een abortus toen ik 15 was. Dit vertel ik nu omdat ik oprecht bang ben voor alle vrouwen en meisjes in dit land."

 

3. Whoopi Goldberg

"Ik was veertien toen ik erachter kwam dat ik zwanger was," schreef ze in de essay Choices We Made. "Ik werd niet meer ongesteld, praatte er met niemand over en raakte in paniek. Ik probeerde alles, van een heet bad tot het drinken van vreemde brouwsels. Op dat moment was ik te bang om iemand uit te leggen wat er aan de hand was."

4. Jameela Jamil

Op Twitter vertelt ze openhartig over haar ervaring: "Ik had een abortus toen ik jong was, en het was de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Voor zowel mijzelf als de baby die ik niet wilde. Ik was er emotioneel, fysiek en financieel niet klaar voor. Zo veel kinderen eindigen in pleeggezinnen. Zo veel levens worden verpest. Het is zo wreed." 

Ze vervolgt: "HEEL VEEL mannen noemen me een hoer en zeggen 'dat ik mijn benen niet had moeten spreiden' en dat ik anticonceptie had moeten gebruiken. Niet dat ik mijn keuze moet verdedigen, maar ik gebruikte wel degelijk anticonceptie en het werkte niet. Het werkt niet altijd. Het had jullie ook kunnen gebeuren, stelletje clowns."

 

5. Alyssa Milano

"We mogen politici niet onze rechten op abortus laten afnemen."

 

 

6. Reese Witherspoon

Reese WItherspoon wende zich ook tot Twitter: "Ik ben ontzettend overstuur door de aangenomen wet in Alabama, Kentucky, Mississippi, Georgia en Ohio. Dit is ongrondwettig en weerzinwekkend. We kunnen deze aanval op de grondrechten van vrouwen niet tolereren"

7. Milla Jovovich

"Ik meng me niet graag met de politiek tenzij ik dat echt moet doen. En dit is zo'n moment," vertelt ze op Instagram. "Ik had een noodabortus 2 jaar geleden toen ik 4,5 maand zwanger was. Ik moest de hele ingreep wakker blijven en het was een van de gruwelijkste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb er nog steeds nachtmerrie van. Ik voelde me alleen en hopeloos en de gedachte dat vrouwen abortussen moeten ondergaan onder nog ergere omstandigheden maakt me misselijk."

8. Minka Kelly

"Toen ik jonger was heb ik een abortus ondergaan," vertelt ze op Instagram. "Het was de slimste beslissing die ik ooit heb kunnen maken. Niet alleen voor mijzelf en mijn vriend van toen, ook voor de ongeboren foetus." 

9. Lady Gaga

"Het is een schande om abortus te verbannen in Alabama. Het maakt het nog gruwelijker om slachtoffers van verkrachtingen en incest buiten te sluiten," uit de zangeres op Twitter. "Er komt dus een zwaardere straf voor de artsen die deze operaties uitvoeren dan voor de meeste verkrachters?"

10. Dua Lipa

Ook Dua Lipa wendt zich tot Instagram: "Niet jouw lichaam. Niet jouw keuze. Er is geen verantwoording nodig. Geen enkele man mag zulke fundamentele beslissingen maken over het vrouwelijke lichaam. Hoe kan het dat abortus eerder wordt verbannen dan wapens? Onze rechten moeten gehoord worden. En we hebben het recht om woedend te zijn."

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou