People

Vrouw in mannenwereld: Master-Distiller Anne Brock van Bombay Sapphire

Interview met Anne Brock, de Master Distiller van Bombay Sapphire, over de kunst van gin, vrouw-zijn in een door mannen gedomineerd werkveld en haar favoriete cocktails.
Reading time 6 minutes

Hi Anne, bedankt dat je een gaatje wilde vrijmaken in je drukke agenda!
‘Ja af en toe voelt het wel alsof ik alleen maar heen en weer aan het rennen ben, maar it’s always good fun.’

Kun je kort vertellen wie je bent en wat jouw werk inhoudt?
‘Dat kan ik zeker! Ik ben de Master Distiller van Bombay Sapphire. Dat betekent dat ik het distilleerderij-team leidt dat elke druppel Bombay Sapphire ter wereld produceert.’ 

Dat klinkt als een grote verantwoordelijkheid.
‘Het is absoluut een grote verantwoordelijkheid, maar ik geniet van ieder moment.’

Hoe ziet een gemiddelde dag op kantoor er voor jou uit?
‘Hmm… Ik denk dat bij iedere baan geen enkele dag hetzelfde eruit ziet. Toch is er een aantal terugkerende momenten in mijn dag waar ik altijd extra van geniet.’

Zoals?
‘Elke ochtend word ik begroet door de schoonheid van onze distilleerderij. We hebben enorm geluk met deze prachtige locatie op het platteland van Zuid Engeland. Als ik aan kom rijden zie ik meteen de prachtige kassen boven de distilleerderij uit prijken... Daarna loop ik door het hoofdgebouw waar je direct tegen een muur van geuren en aroma's aanloopt. Dat is het leuke van mijn baan! Nog voordat ik bij mijn kantoor ben weet ik al in welke fase we van het proces zijn!’

Kun je ruiken waar je gebleven bent met je werk? Wat heerlijk.
‘Ja! De verschillende botanics die we gebruiken voor Bombay Sapphire gin geven verschillende geuren af afhankelijk van de fase van het distilleerproces waarmee de jongens bezig zijn.’ 

Wilde je altijd al deze richting op?
‘Nou eigenlijk niet. Toen ik een kind was wilde ik heel graag arts worden. Op school richtte ik me vooral op de beta-vakken en ik werd zelfs toegelaten tot de studie Geneeskunde. Alleen realiseerde ik me na een paar maanden dat dit totaal niet was wat ik wilde. Ik stopte met mijn studie om goed na te denken over mijn volgende stap. En zo werd ik een poosje barvrouw!’

Aha!
‘Het was de perfecte baan. Ik kon tussendoor veel mooie reizen maken en na een tijdje werken en reizen te hebben gecombineerd keerde ik terug naar de universiteit om Scheikunde te studeren, mijn favoriete vak. Toen ik mijn PhD afrondde zocht ik naar een baan. Een vriendin opperde dat distiller worden wel eens een goede match zou kunnen zijn; het combineert mijn twee passies: scheikunde en bartending.’

En toen kwam je direct bij Bombay Sapphire terecht?
‘Oh nee, dat niet. Ik begon bij een kleine gin-fabrikant in het centrum van Londen. Hier zette ik de distilleerderij op en werkte ik een aantal jaar voordat ik in 2017 naar Bombay verhuisde. Ik greep die kans meteen aan!’

Jij weet natuurlijk alles van gin. Wat is nou een écht goede gin?
‘Het allerbelangrijkste is dat de botanicals goed matchen en ze geen gevecht in je mond vormen. Je wilt dat ze samen een gebalanceerde smaak hebben in plaats van dat je de losse smaken proeft. En dat is precies wat ik bij Bombay doe, ervoor zorgen dat er een mooie balans ontstaat.’

"Laatst was ik op een strandvakantie en kreeg ik mijn eigen gin geserveerd."

Bombay Sapphire werkt graag samen met kunstenaars, zoals tijdens de CANVAS-exposities! Is creativiteit ook belangrijk in jouw dagelijks leven?
‘Als distiller komt er zeker creativiteit bij kijken om die goede balans te creëeren. Maar wat ik als bartender zo leuk vind om te zien, is dat er over de hele wereld met plezier en op creatieve wijze met Bombay Sapphire gin wordt geschonken.' 

Dat lijkt me echt bizar, dat je overal de gin ziet die jij maakt.
‘Absoluut! Laatst was ik op een strandvakantie en kreeg ik mijn eigen gin geserveerd! Lag ik daar op het strand met een Bombay Sapphire Gin & Tonic in de hand… haha!’

Lastige vraag: als je nog maar één cocktail mocht drinken voor de rest van je leven, welke zou je dan kiezen?
‘Ik ga hier een klein beetje valsspelen… Ik zou zeggen Gin & Tonic omdat het zo’n veelzijdig drankje is! Je kunt op basis van die twee basisingrediënten wel honderden variaties maken! Je geeft ze hele unieke smaken door verschillende garnishings te gebruiken. Ook kun je een infusion gin maken door gesneden aardbeien of rabarber een paar dagen in de fles te laten staan. Heb je meer zin in iets hartigs, dan kies je voor ingrediënten zoals rozemarijn.’

Je werkt in een branche die gedomineerd wordt door mannen. Merk je daar vaak wat van?
‘Nou, op dagelijkse basis heb ik dat niet echt door. Maar alle mensen die voor mij werken zijn mannen. Ook zit ik in het bestuur van de Gin Guild - als enige vrouw. Er is wel een aantal prominente vrouwelijke figuren in dit wereldje, maar er is zeker ruimte voor meer.’

Denk je dat vrouwen voor verandering kunnen zorgen in de distilleerderij-wereld? 
‘Ik denk dat dat voor elk werkveld geldt. Als er meer vrouwen in het team zitten krijg je automatisch een andere - minder macho - atmosfeer. Bij ons denk ik dat er niet veel zou veranderen, want ik heb een geweldig team van experts dat hier al vanaf het begin werkt. We zijn heel erg close, bijna een soort familie! Toen ik hier kwam werken waren ze ontzettend behulpzaam.’

Je mag ook veel reizen voor je werk, begrijp ik. Ben je ooit in Amsterdam geweest?
‘Ja één keer, heel lang geleden! Ik geloof dat ik een jaar of 19 was. Ik herinner me nog dat ik met een bootje over de grachten voer en Het Anne Frank Huis heb gezien. Een jaar voordat ik naar Amsterdam ging was ik gaan backpacken in Indonesië, en ik weet nog dat ik in Amsterdam heel veel Indonesische restaurants zag. Ik was zo blij dat ik dat heerlijke eten weer eens kon eten! Jullie hebben een hele mooie hoofdstad.’

 

Cheers, Anne!

Meer weten over Bombay Sapphire? Kijk dan op:

 www.bombaysapphire.com

Lees ook

Aanbevolen voor jou