People

Selah's Story: van reggae-telg tot runway-rocker

De dochter van Lauryn Hill en kleindochter van Bob Marley treedt in hun muzikale voetsporen. Bovendien heeft Selah Louise Marley (20) een talent voor mode en dat bleef niet onopgemerkt. Met gepaste trots zetten wij haar op de cover. Een portret.
Reading time 7 minutes

Als Ready or Not, de single van de Fugees, in 1996 als een pijl uit de boog doorstoot naar de hitlijsten, moet de wereld nog kennismaken met Selah Marley en vice versa. Beseft ze het belang van de wereldwijde buzz die deze mix van hiphop, soul en reggae heeft veroorzaakt, mede mogelijk gemaakt door haar moeder Lauryn Hill, frontdame van het Amerikaanse drietal? Droomt ze weg als ze zich voorstelt welk effect die klanken vandaag de dag nog steeds kunnen hebben op dertigers en veertigers met een hang naar nostalgie? Hoogstwaarschijnlijk niet. Misschien rolt Selah, net als elke tiener waar dan ook, dramatisch met haar ogen als ze de prestaties van haar ouders beluistert. Maar begiftigd met net zo’n ondeugende glimlach en vastberaden blik als die twee kan het gracieuze meisje haar DNA onmogelijk ontkennen.

1554469884244459 bfa 26186 32143751554469858223579 agl ss19 selah marley 3

De in 1998 geboren Selah Louise is een liefdesbaby van Lauryn Hill en Rohan Marley, zoon van de legendarische Bob Marley. Ze groeit op in New Jersey in een groot gezin met zes kinderen. (Boze tongen beweren dat de jongste telg, geboren in 2011, niet de echte zoon van Rohan zou zijn, en dat dit een scheiding van het echtpaar had kunnen veroorzaken. Maar dat zijn slechts geruchten.) Amper achttien is Selah als ze klaar is om haar persoontje in de spotlights te zetten. Na haar eindexamen viert ze haar afstuderen in een mooie jurk van het hippe Londense merk Self-Portrait en treft ze voorbereidingen voor een opleiding op de universiteit van New York, als tegelijkertijd de lokroep klinkt van twee andere werelden, die van mode en muziek. En hoe kun je met zo’n creatieve stamboom daaraan weerstand bieden?

ONMISKENBAAR MARLEY 

 

Is het daarvoor dan nog te vroeg en is de nieuwbakken studente te gehaast in haar wens om de schijnwerpers tegemoet te treden? De jongedame heeft ongetwijfeld veel weg van haar moeder, die al in haar kindertijd een acteercarrière begon: wie herinnert zich niet haar rol in de komedie Sister Act 2? In 1994, op haar negentiende, richt Hill de Fugees op, samen met medemuzikanten en -rappers Wyclef Jean en Pras, twee vrienden van de middelbare school. Prompt oogst het trio wereldwijd succes, al bestaat de groep maar enkele jaren. In 1998 gaat de zangeres solo en lanceert het album The Miseducation of Lauryn Hill, dat wereldwijd meer dan achttien miljoen exemplaren zal verkopen. Met haar hese, soulvolle stem en koket pruilmondje maar vooral dankzij bedwelmende liedjes drukt Lauryn Hill een stempel op ten minste één generatie.

1554463971363145 selah marley archive 1554464484951654 selah marely 2
Courtesy of Selah Marley

In tegenstelling tot zijn vele broers en zussen (Bob Marley had elf erkende kinderen bij zeven verschillende vrouwen) die min of meer de muzikale fakkel van papa hebben overgenomen, beleeft Rohan Marley een veelbelovende start als football-speler. Hij speelt in het team van Miami, totdat hij besluit zich te storten op de productie van biologische koffie in Jamaica. Want, hoewel hij in het Verenigd Koninkrijk is geboren en in Miami grootgebracht door zijn grootmoeder van vaderskant, stroomt het bloed van dit eiland in de Caribische Zee door zijn aderen. Jamaica en zijn illustere vader horen immers bij elkaar. Bob Marley is beschermengel van het eiland en de onbetwistbare reggaekoning, wiens relaxte ‘peace & cool’-ritmes nog immer de oren strelen van middelbare scholieren over de hele wereld.

ONDER DE VLEUGELS VAN KANYE

Wanneer Selah op twaalfjarige leeftijd haar moeder verzoekt haar te helpen een deal bij Sony te sluiten, is het nuchtere antwoord: ‘Laat me eerst maar eens wat van je liedjes horen.’ Lauryn Hill zal na beluistering ongetwijfeld haar zegen hebben gegeven. Al lijkt het er inmiddels op dat haar mooie spruit, die vertegenwoordigd wordt door het bureau Next, is voorbestemd tot een veelbelovende modellencarrière, ondanks het miniformaat van Selah (ze is 1 meter zestig). Zo behoorde zij tot de persoonlijkheden die geselecteerd werden om de H/W 2016-17-campagne van Calvin Klein te belichamen, naast onder anderen Bella Hadid, Kendall Jenner, Justin Bieber en Margot Robbie. Daarnaast was ze boegbeeld voor de herlancering van de vintagesneaker Gazelle van adidas Originals, in een campagne met een sterke nineties-feel. Tijdens New York Fashion Week, in 2016, maakte ze bovendien haar debuut op de catwalk als stoere soldate van Kanye Wests eigen modellenleger, in diens spraakmakende Yeezy Season 4-show.

RAUW TALENT

En het balletje rolde verder: Selah stond model voor campagnes van Ivy Park en Rag & Bone en paradeerde in mei 2017 tijdens de Chanel Métiers D’Art Collection Paris Cosmopolite-show in Tokio. Een ander fraai wapenfeit is haar rol in de laatste commercial voor het Chanel-parfum Chance en die van de nieuwste AGL-campagne. Haar echte doorbraak als mode-VIP beleefde ze onlangs tijdens New York Fashion Week toen de L/Z 2019 collecties werden gepresenteerd. Zo kondigde ze het optreden van moeder Lauryn Hill aan tijdens de Woolrich party, waarna moeder en dochter de frontrow van de Saint Laurent show sierden en Selah ook nog óp de catwalk te zien was voor modelabels Eckhaus Latta en Pyer Moss. Ook al studeert ze niet meer en werkt ze hard in modellenland, Selah is de oerbehoefte tot zingen niet vergeten. In 2014 deelde ze in Australië het podium met Lauryn: moeder en dochter vertolkten samen het nummer Doo Wop (That Thing)

Wie dit memorabele moment terugkijkt op YouTube ziet een rauw talent dat geduldig wacht om haar innerlijke expressies de vrije loop te laten. Drie jaar later is het zover: in het najaar van 2017 lanceerde ze haar eerste single Breathe, in samenwerking met producer Kyle Provencio Reingold (KPR) en rapper IDKHIM (Chuma Osse). En naar verluidt verschijnt dit jaar haar eerste EP. Vlak voor het ter perse gaan van deze L’OFFICIEL verscheen er alvast een voorproefje, in de vorm van de korte film C’est la (spreek uit als Selah) waarin ze de nieuwe track 500 Days introduceert. Maar er zijn nog meer openlijk beleden passies die haar in beslag nemen, zoals een fascinatie voor ‘alles wat met de ruimte te maken heeft’. Zonder twijfel zullen we ook hier nog van horen, want of het nu gaat om het verschijnen in editorials van fashionbladen en campagnes van modemakers of om een carrière als astronoom of muzikant, de onstuimige Selah Marley stoomt gestaag op naar een sterrenstatus. Of men nu ready is or not

Tags

cover
stijl
selah-marley
bob-marley
lauryn-hill

Lees ook

Aanbevolen voor jou