People

Rond de tafel met covermodel Zoë Kravitz

Tussen de blockbusters en topseries door bouwt het gezicht van Yves Saint Laurent’s ‘Black Opium’-parfum aan haar carrière in Hollywood. Tijd om kennis te maken met de betoverende charme van Zoë Kravitz. Waar komt haar bijna magnetische aantrekkingskracht toch vandaan?
Reading time 9 minutes
Geborduurd wollen tuniek, viltwollen hoed, chiffonsjaal met luipaardprint, nubuckleren choker met studs, SAINT LAURENT BY ANTHONY VACCARELLO.

Ook als je bijna niets weet van Zoë Kravitz, dan heb je paraat dat haar vader de rocker Lenny is. Ken je haar wat beter, dan ben je bekend met het feit dat Lisa Bonet, Denise uit The Cosby Show, haar moeder is. Maar Zoë is veel meer dan ‘de dochter van’: ze is een kind van de liefde. Lenny en Lisa ontmoetten elkaar toen hij Romeo Blue heette en zijn eerste album nog moest opnemen. Lenny Kravitz was een begaafde jongeman, immer gehuld in een leren broek en slangenleren jasje. Dankzij vader Sy, een jazzpromotor, groeide hij op tussen legenden als Duke Ellington, een huisvriend. Ook namen zijn ouders hem van kinds af aan mee naar talloze concerten. Lisa Bonet was het kindsterretje dat acteerde in de eightiesfamiliesitcom The Cosby Show.

Lisa en Lenny trouwden in Las Vegas in november 1987, op Lisa’s twintigste verjaardag. Ze werd al snel zwanger en gooide (volgens Zoë, wier naam ‘het leven’ betekent in het Oudgrieks) een föhn naar Lenny’s hoofd toen ze het resultaat van de zwangerschapstest zag. Toch aarzelde ze geen moment en hield het kindje, ondanks woede van haar tv-vader Bill Cosby. Over hem zegt Lisa nu dat hij ‘negatieve golven uit duistere krachten’ opwekte. Volgens Lisa zou de komst van Zoë haar leven hebben gered. Ze was twee maanden zwanger toen ze naakt poseerde op de cover van Rolling Stone Magazine. In dezelfde ‘outfit’ deed Zoë dat eind 2018, dertig jaar na haar moeder, nog eens dunnetjes over, zij het iets bloter. Technisch gezien was het Zoë’s tweede Rolling Stone-cover.

Na Lisa’s bevalling bedroog Lenny haar met Madonna (hij componeerde en produceerde voor de popster het nummer Justify My Love) en deed dat eveneens met enkele andere vrouwen. Lisa verliet hem toen Zoë twee jaar oud was, veranderde haar naam in Lilakoi Moon en vestigde zich in het rustige en weidse Topanga, California, buiten Hollywood, om haar dochter in stilte en rust op te voeden. Op elfjarige leeftijd was Zoë wel klaar met het aardse paradijs, de Montessorischool, kolibries en tantrische massages en wilde ze bij vader Lenny in Miami en vervolgens in New York gaan wonen, te midden van tal van muzikanten en muzen (Natalie Imbruglia, Adriana Lima, Nicole Kidman, Naomi Campbell), met wie Lenny optrok. 

Zijden body met lange mouwen, SAINT LAURENT by ANTHONY VACCARELLO.

Na een periode van onrust (moeder Lisa was uit het zicht) en gezondheidsproblemen (een festivalganger verbrandde Zoë’s vleugels op Burning Man), ging ze weer aan het werk. Ze scoorde rollen in X-Men First Class en Mad Max: Fury Road, sloot veel lucratieve contracten af en verhuisde naar Williamsburg in Brooklyn.

MUZE VAN SAINT LAURENT

Vandaag de dag weegt de eenendertigjarige Zoë (1,57 meter lang) ongeveer veertig kilo. Sinds zij op achttienjarige leeftijd in een film de rol van een anorexiapatiënte speelde, staat ze in het lijstje van Hollywoodsterren met eetproblemen. In werkelijkheid lijkt ze daar allesbehalve moeite mee te hebben. Haar carrière als model en actrice floreert. Ze speelt bij- en hoofdrollen in blockbusters en series, zoals het steengoede Big Little Lies, en plant weloverwogen carrièremoves. Haar ster rijst geleidelijk. Ze gaat in die zin haar vader achterna die, drie decennia en 35 miljoen albums later, nog steeds aan de top staat. Maar voor Zoë is hij gewoon the goofiest person in town.

Op de foto: geborduurd fluwelen bomberjack, kasjmieren blouse, fluwelen minishort met studs, struisvogelleren riem, SAINT LAURENT by ANTHONY VACCARELLO.

Zoë beter leren kennen of eigenlijk ontcijferen, doen we aan de hand van de 54 (zichtbare) tatoeages die haar lichaam sieren:

1. een anker op een biceps  
2. een oog op een onderarm
3. een veer op een onderarm
4. een inscriptie op een pols
5. een inscriptie op een vinger
6. een ster op een vinger
7. een naam op een elleboog
8. een inscriptie op een onderarm
9. een kruis met cijfers om een pols
10. initialen om een pols
11. een hart op een pols
12. een kroon op een vinger
13. een Arabische inscriptie op een schouderblad
14. een vogel in de nek
15. een doodshoofd en gekruiste beenderen op een enkel
16. een pijl op een vinger
17. een hart op een vinger
18. een inscriptie op een knie
 

Op de foto: geborduurd fluwelen bomberjack, kasjmieren blouse, metalen zonnebril ‘New Wave’, SAINT LAURENT by ANTHONY VACCARELLO.

19. een doodshoofd en gekruiste beenderen op een kuit
20. stippen en een maan op een vinger
21. een cirkel op een onderarm
22. stippen en een driehoek op een onderarm
23. een groep vogels op de borst
24. een naam op een pols
25. een inscriptie in haar zij
26. een vierkant op een vinger
27. een maan op een bovenarm
28. een duif op de buik
29. een komeetstaart op een biceps
30. een cassettebandje op een onderarm
31. een hand van Fatima op een onderarm
32. een pijl op een onderarm
33. een Ohm-teken op de rug van een hand
34. een Frans woord op een onderarm
35. een zeemeermin op een onderarm
36. een punt op een pols
37. een inscriptie op een onderarm
38. een omcirkelde adelaar op een onderarm
39. krabbels op een vinger

Op de foto: geborduurd wollen tuniek, pythonleren short, viltwollen hoed, chiffonsjaal met luipaardprint, nubuckleren choker met studs, suède riem, SAINT LAURENT BY ANTHONY VACCARELLO.

40. een ster op een onderarm
41. een palmboom met een opschrift op een onderarm
42. een marihuanablad op de rug van een hand
43. een kruis op een schouder
44. een ampersand (&-teken) achter een oor
45. ‘Mississippi’ op een bovenarm
46. initialen op een elleboog
47. een chevron om een pols
48. ‘Sweet kid’ op de onderarm
49. een marihuanablad en een hand op een onderarm
50. een slang op een onderarm
51. een zonnewiel om een pols
52. punten op een elleboog
53. ‘11-16-67’ (de geboortedatum van Lisa) op een hand
54. een kruis en stippen op een handpalm

Op de foto: blouse met puntkraag, corduroy short, metallicleren schoenen ‘Paige’ met borduursel, SAINT LAURENT by ANTHONY VACCARELLO.

De laatste toevoeging aan Zoë’s oeuvre, zij het geen tatoeage, is dat zij het gezicht is van YSL’s parfum Black Opium. Ze speelt ook een grote rol in de prêt-à-portercollectie van Yves Saint Laurent. Niet zo gek, want Anthony Vaccarello is groot fan van haar. In de laatste korte film van Saint Laurent schittert Zoë in een leren jack met studs, in een schapenwollen jas, laarzen met luipaardprint en lange kettingen. Tegenspeler Lennon Gallagher is gehuld in een overjas met zebradessin. Het is een prachtige mengelmoes van genres in dames- en herenmode, gelardeerd met een muzikale creatie van de kunstenaar SebastiAn. Of zoals Madame Figaro zei: ‘De spanning tussen droom en werkelijkheid verergeren de verontruste gevoelens in het hart van de nacht.’

Geborduurd wollen tuniek, pythonleren short, viltwollen hoed, chiffonsjaal met luipaardprint, nubuckleren choker met studs, suède riem, SAINT LAURENT BY ANTHONY VACCARELLO.

In Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald speelt Zoë voor de tweede maal de rol van Leta Lestrange. In een interview met The Independent in 2017 bevestigde ze dat haar personage een familielid was van de Mangemort Bellatrix Lestrange uit de Harry Potterfilms. Zoë verklaarde dat ze de oudtante van Helena Bonham Carter speelde. En als je een oudtante kunt spelen als je nog geen dertig jaar bent, heb je nog een lange carrière in het verschiet. We schotelden de ‘heks’ een minivragenlijst à la Proust voor.

Wie is jouw favoriete schrijver?
‘De schrijvende muzikante Patti Smith.’

Je bracht een deel van je jeugd door in Topanga, in de buurt van Los Angeles. Welke herinneringen heb jij je aan deze periode?
‘Ik vond het opgroeien midden in de natuur, in een gemeenschap vol liefde, geweldig. Topanga is een prachtige plek, waar ik op jonge leeftijd heb geleerd om de natuurlijke omgeving te waarderen en te ervaren.’

Wanneer voelde jij je voor het eerst vrij?
‘Toen ik op vijftienjarige leeftijd naar New York verhuisde.’

Wanneer ben je simpelweg gelukkig?
‘Als ik door de straten van New York City wandel met mijn koptelefoon op.’

Welke eigenschap vind jij belangrijk in een man?
‘Gevoel voor humor en buikspieren.’

Op de foto: pythonleren top en short met knopen en patchwork, viltwollen hoed, suède riem, SAINT LAURENT by ANTHONY VACCARELLO.

Welke eigenschap is belangrijk in een vrouw?
‘Gevoel voor humor en loyaliteit.’

Wie is jouw held?
‘Mijn moeder.’

Hoe belangrijk is mode voor jou?
‘Heel belangrijk. Ik hou van mode omdat het een manier is om iemands persoonlijkheid uit te drukken.’

Wat is je laatste aankoop?
‘Een oud T-shirt van Bob Marley & The Wailers.’

Wat is volgens jou het DNA van Yves Saint Laurent?
‘Verfijning, rock-’n-roll, androgynie en klassieke chic.’

Hoe ontmoette je Anthony Vaccarello en wat vind je van hem?
‘Ik ontmoette hem tijdens zijn eerste show voor Saint Laurent. Hij is kalm en gevoelig en let op de details. Anthony is een echte kunstenaar.’

Credits:

Fotografie: Zoey Grossman
Styling: Jennifer Eymère
Make-up Nina Park
Haar Nikki Helms
Manicure Casey Herman
Assistent fotografie Zane Schaffer, Marion Grand
Assistent styling Simonez Wolf

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou