People

Must-see | BlacKkKlansman van Spike Lee

‘BlacKkKlansman’ is een echte Spike Lee-film: boos, urgent en ontregelend. En bovendien gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Reading time 1 minutes

Bijna dertig jaar na het verschijnen van Do The Right Thing (1989) maakt de afro-Amerikaanse cineast Spike Lee nog altijd films die ertoe doen. En in het Amerika van nu is de situatie prangend. BlacKkKlansman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Afro-Amerikaanse agent (gespeeld door de getalenteerde David Washington – inderdaad, de zoon van Denzel) die eind jaren zeventig infiltreert in de Ku Klux Klan, met hulp van zijn blanke Joodse collega (Adam Driver). Het resultaat is een strange but true-film, die in eerste instantie komisch lijkt door de welhaast karikaturale karakters. Maar naarmate de film vordert richt Spike Lee zijn vizier steeds meer op de treurige situatie van het huidige Amerika, tot aan de schokkende scène van een lynchpartij en beelden van de neonazibijeenkomsten die vorige zomer plaatsvonden in Charlottesville: manifestaties die hebben geleid tot een dode. Hoewel Spike Lee juist op dat moment de opnames had beëindigd, besloot hij om alsnog beelden van deze gebeurtenis op te nemen in de film, als eerbetoon aan het slachtoffer. BlacKkKlansman, beloond met de Grand Prix tijdens het filmfestival in Cannes, is een complexe film die meedogenloos blootlegt dat het Amerika van Donald Trump een zwart hoofdstuk is in de geschiedenis van het land.

 

BlacKkKlansman, regie Spike Lee. Met: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace en Harry Belafonte. Vanaf 30 augustus in de bioscoop.

 

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou