People

Interview Damaris Goddrie door Dorith Mous

Bloedmooi en verfrissend nuchter. Damaris Goddrie maakt het in de wereldwijde modescene. Dorith Mous, zelf modeveteraan, posteerde Goddrie voor haar camera en sprak in New York met het Nederlandse collega-model over privacy, intuïtie en ‘ het milieu’.
Reading time 3 minutes

Toen ik je ontmoette, in het Nomad-hotel in New York, kon ik je accent moeilijk plaatsen. Er is duidelijk een mix te horen. Hoe zit dat?
“Ik ben opgegroeid in Den Haag maar op mijn veertiende zijn we naar België verhuisd. Mijn moeder is Colombiaans-Ecuadoriaans, dus thuis werd veel Spaans gesproken, en ik had veel vrienden die zich in het Engels uitdrukten. Het is hierdoor een beetje een taalrotzooi geworden.”

Voor sommigen is ‘thuis’ een plek. Voor anderen een persoon of zelfs een huisdier. Wat is thuis voor jou?
“Thuis is voor mij een begroeting die bekend is, een knuffel van iemand die me dierbaar is. Thuis is waar ik veilig ben en waar het eten het lekkerst is. Thuis is waar je jezelf kan zijn en je je niet of nauwelijks hoeft aan te passen. Het is niet specifiek een plek of persoon voor mij, meer een gevoel.”

Waar zou jij je snel thuis voelen als je Nederland zou verlaten?
“Ondanks dat ik er nog nooit geweest ben, denk ik Japan. Wel Okinawa, want daar is het tropisch en ik heb echt zon nodig. Door reizen ben ik erachtergekomen dat ik me na een paar dagen Caribisch gebied echt lekkerder voel, door de temperatuur en de warmte van de bevolking.”

Wat zijn voor jou belangrijke dingen als het om gevoelskwesties gaat?
“Eerlijkheid en intuïtie. Ik ben een heel intuïtief persoon. Ik kan vaak niet plaatsen wat het precies is wat ik voel, maar ik word bijvoorbeeld anxious van een negatieve energie. Ik weet vaak allang dat er iets mis is, voordat het daadwerkelijk voorvalt. Naarmate ik ouder word, zal ik hopelijk leren beter naar mijn (voor)gevoel te luisteren.”

Mijn ultieme ‘groene droom’ is een Harley Davidson op groene stroom.

En er is vandaag de dag juist veel negativiteit: in de krant en op tv, radio en internet. Is die angst iets wat jou bezighoudt?
“Nou, ik ben echt weleens bang, zoals iedereen, maar ik probeer wel te relativeren. Wat gebeurt, gebeurt; that’s life. Mensen zaaien vooral angst om macht te kunnen bezitten; daar heb ik geen boodschap aan. Ik vind sowieso wat de media rondbazuinen niet eerlijk. Op het ene kanaal is het dood en ellende, een zender verder wordt een beeld geschetst van happily ever after in de sprookjeswereld die Hollywood heet. Het wordt tijd dat mensen van de media weer eens iets kunnen leren. Dat er een gebalanceerd verhaal wordt verteld, waar we iets aan hebben.

De media verspreiden ook inspiratie en motivatie. Er is bijvoorbeeld ook veel aandacht voor het verbeteren van het milieu door mensen zoals Leonardo DiCaprio. Is er iets waarmee jij bewust de aarde beter probeert te maken?
“Ik probeer absoluut bewust te leven. Ik recycle, gebruik zo min mogelijk gas en elektriciteit, ik ben vegetariër en ga met het openbaar vervoer. Mijn ultieme ‘groene droom’ is een Harley Davidson op groene stroom.”

 

 

Foto's door: Dorith Mous

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou