People

Interview | Chloë Grace Moretz over familie, vrouwenrechten en mode

Wij spraken de 21-jarige actrice over fashion, LGBT+ en haar film-plannen met Isabelle Huppert en Tilda Swinton.
Reading time 7 minutes

Ze is nog jong. Toch heeft deze actrice - met meer dan 14 miljoen volgers op instagram - ruim tien jaar filmervaring. Het is dan ook niet vreemd dat de beleefde en enthousiaste Chloé Moretz een echte Hollywood-pro is. Op persoonlijk vlak loopt het momenteel niet helemaal gesmeerd; haar actuele breakup met Brooklyn beckham wordt breed uitgemeten in de pers. We ontmoetten de actrice eerder dit jaar in Milaan, vergezeld door haar grote broer, Trevor Duke-Moretz. Naast dat hij haar broer is, is hij ook haar 'coach' en mentor. Trevor is zelf ook een acteur (je herkent hem misschien wel van Kick-Ass 2 en Equalizer).

De invloed van haar grote broer heeft haar vast goed gedaan: ze heeft inmiddels al meer dan 60 films en series op haar CV staan en is altijd ready to roll.  In 2016 was ze volgens The Times één van de meest invloedrijke tieners van de wereld (samen met Kylie Jenner en Jaden Smith). Ook dit jaar kunnen we veel van de jonge actrice verwachten want er staan weer behoorlijk wat films op de planning. Onlangs zat ze bovendien front row bij de H/W 2018 show van Fendi.

Je zat op de eerste rij bij de Fendi-show. Ben je dol op dit merk?
Natuurlijk. Mijn moeder draagt al ​​Fendi sinds ... mijn God, ze droeg het al voordat ik geboren werd. Thuis hebben we dan ook heel veel vintage Fendi-tassen, waaronder een rond model uit de jaren 90 met het beroemde FF-logo. Ik houd vooral van Fendi omdat Karl en Silvia veel rekening houden met familiebanden in de collecties. Familie is ook heel erg belangrijk voor mij. Daarnaast denk ik dat mode een belangrijke rol speelt in films. Door kleding kun je je echt beter inleven in een bepaald personage, wat heel leuk en belangrijk is.

 

Je bent opgegroeid in Los Angeles, omgeven door film, muziek en kunst. Op welke manier heeft deze stad je gemaakt tot de vrouw en actrice die je nu bent?
Los Angeles is constant in beweging. Alle dingen die daar gebeuren, openen je geest en veranderen de manier waarop je dingen ziet. Er zijn 24 uur per dag performances, waaronder circusoptredens en uitvoeringen die je nergens anders tegen zult komen. Het aanbod is heel divers en alles is binnen handbereik.

Zie je Los Angeles nog steeds als de hoofdstad van de film?
Natuurlijk. Als je rondrijdt door de stad kom je ook langs Paramount Studios, Warner Bros en Universal. Al deze plekken hebben een historische betekenis voor de filmindustrie.  Ook zijn er nog veel bungalows die in de 30's en 40's gebouwd, de gouden eeuw van Hollywood. Het is een inspirerende stad bomvol geschiedenis, pal naast de deur. 

De laatste paar maanden is er nogal wat gebeurd in de filmindustrie, vooral met de komst van de Time's Up-beweging. Wat vind jij hiervan?

Als je zelf zoiets verschrikkelijks hebt meegemaakt voel je je heel erg alleen. Je hebt dan het gevoel dat niemand weet wat je meemaakt. Daarom bleven veel actrices stil. Dit veranderde pas toen andere actrices gingen delen wat zij hadden meegemaakt. Mensen moeten de verantwoordelijkheid nemen voor hun daden en er moet een ondersteunend systeem komen waarin iedereen zich gehoord en veilig voelt. Op die manier wordt het zo veel fijner om op de set te zijn. 

Je vecht al jaren voor de LGBT-case ...
Ik ben altijd zeer betrokken geweest omdat twee van mijn broers homo zijn. Toen ik volwassen werd besefte ik dat ze anders werden behandeld en ik voelde de behoefte om tegen deze intolerantie in te gaan. Namens hen sprak ik hierover in mijn interviews en toespraken. De film Miseducation van Cameron Post, die ik vorig jaar heb opgenomen, belicht seksuele conversietherapieën. Ik vecht, op alle mogelijke manieren, om de vreselijke realiteit te laten zien waar LHBT-jongeren mee te maken hebben.

 

Je CV bewijst dat je openstaat voor uiteenlopende producties: blockbuster-films, onafhankelijke cinema, tv-shows, et cetera. Hoe kies jij je films?
Ik zou me vervelen als ik constant hetzelfde zou doen. Ik houd van nieuwe genres uitproberen en mezelf uit te dagen met verschillende personages en emoties. Ik ben onvermoeibaar. Of het nou een horrorfilm, een komedie of een drama is, elke ervaring en ieder personage geeft je de kans om nog meer te leren. Als je altijd hetzelfde doet kan het gebeuren dat je zelfingenomen wordt. Deze arrogantie is de dood van iedere kunstvorm. Ik presteer ook altijd beter als ik een soort van 'positieve angst' ervaar voor het onbekende. 

Ik zou me vervelen als ik constant hetzelfde zou doen. Ik hou van nieuwe genres uitproberen en mezelf uit te dagen met verschillende personages en emoties.

Je doet nu ook mee aan een TV-show. Wat vind je van de rol die je daarin speelt? 
Het tv-showformat heeft ervoor gezorgd dat we film op een andere manier kunnen benaderen. In een aflevering van 1 uur kun je echt stil staan bij een stukje in iemands leven. Datzelfde zou een korte scene zijn in een film van 90 minuten. In series kun je een veel genuanceerder beeld van een personage neerzetten.

 

Vertel ons eens over je aankomende projecten ...
Ik heb gefilmd met Neil Jordan voor The Widow, met Isabelle Huppert, en met Luca Guadagnino voor Suspiria, met Tilda Swinton. Qua comedy ga ik dit jaar tijd nemen om mijn eigen projecten te realiseren. 

Wat vinden we op je nachtkastje?
Veel water - ik drink veel water. Boeken. Ik lees momenteel een gedichtenboek, The Sun and Her Flowers van Rupi Kaur, het is een beetje donker maar erg mooi. Ook laad ik mijn telefoon op op mijn nachtkastje en ligt er een schaaltje met sierraden en staat er een Diptyque-kaars.

 

Als je terug in de tijd zou kunnen reizen, welke periode zou je dan kiezen?
Ik droom vaak over hoe het zijn als je kon terug reizen in de tijd ... en dan denk ik aan de status van vrouwen in het verleden, de moeilijkheden die ze hadden om hun rechten te verdedigen. Vanuit een cinematografisch, esthetisch oogpunt zou ik graag de jaren 1920 begrijpen, maar niet vanuit een politiek oogpunt.

 

Als je terug zou kunnen komen als iemand anders, wie zou dat dan zijn?
Cher, omdat ze een echte vent is. De coolste van allemaal, naar mijn mening. Of misschien Barbra Streisand.

Make-up Mai Quynh

Haar Jennifer Yepez

Foto-assistenten Cesare Maragnano en Margherita Nardi

Stylist-assistent Gabriela Cambero

Tags

fendi
interview
chloe-grace-moretz

Lees ook

Aanbevolen voor jou