People

In gesprek met Million Dollar Millie

Millie Bobby Brown is niet alleen dé nieuwste ster van Hollywood, ze is ook de coolste fashiondarling sinds tijden. En dat voor een veertienjarige. Een interview met een fenomeen in wording.
Reading time 8 minutes

Sinds zij in de zomer van 2016 haar debuut maakte in de Netflixserie Stranger Things is de hele wereld in de ban van Millie Bobby Brown. Deze piepjonge Engelse actrice vertolkt de rol van Eleven en doet in de verte denken aan Natalie Portman in de film Léon (1994) van Luc Besson. Ze heeft hetzelfde petieterige frame, evenzogrote donkere ogen en een intense blik met de kin een tikkeltje omlaag: ‘the stare’, zoals Stranger Things-liefhebbers Elevens karakteristieke blik noemen. Het personage beschikt over een gelimiteerd taalvermogen, waardoor de kwaliteit van acteren afhangt van kleine, subtiele gebaartjes die druipen van intensiteit. Laat dat maar aan haar over: Millies acteercapaciteiten maken zo veel indruk dat ze inmiddels is gecast voor haar eerste twee grote filmrollen, in de megaproducties Godzilla: King of the Monsters (verwacht in 2019) en de nieuwe Narnia (2020). Maar niet alleen Hollywood ligt aan haar voeten.

 

Twee maanden na haar eerste verschijning in Stranger Things maakte Millie als twaalfjarige al haar opwachting tijdens New York Fashion Week, front row bij de show van Coach. Nu, twee jaar later, heeft ze zelf een contract, bij IMG – ook het modellenbureau van Kate Moss –, is ze modemuze van Raf Simons, siert ze de campagnes van Calvin Klein en Converse en staan ook modehuizen zoals Miu Miu, Burberry en Rodarte in de rij om haar te kleden. En dankzij haar originele rode-loperoutfits – van sportief loeistrak Louis Vuitton-jurkje met sneakers of knalgele Kenzo-jurk tot een allover Gucci-look – is de piepjonge actrice uitgegroeid tot een echt mode-icoon. Veertien lentes jong is ze, maar vergis je niet: Millie Bobby Brown weet precies wat ze wil. A star is born.

Als we de jonge actrice in New York spreken is ze nog dertien. Ze is gekleed in een sporttop van Calvin Klein en voor haar staat een bakje rauwkost dat ze nauwelijks aanraakt. Vrolijk steekt ze van wal met een geestige anekdote: ‘Voordat ik bekend werd googelde ik mijn naam weleens. Toen bleek dat er ook een performer bestaat die Millie Brown heet. Iedere keer dat ik mijn naam intikte kwam ik uit bij vreemde, kunstzinnige video’s van een vrouw die aan het overgeven is. Heel weird.’ Ze barst in lachen uit. Niet zo gek dus dat ‘onze’ Millie Brown een tweede voornaam, ‘Bobby’, heeft toegevoegd om iedere vorm van verwarring te voorkomen. Tik nu Millie Brown in – met of zonder Bobby – en honderden websites over de actrice komen naar voren, in analyses gewijd aan haar modelooks tot video’s van een geïmproviseerde rapperformance bij de talkshow van Jimmy Fallon. Haar Instagram-pagina’s telt inmiddels bijna zeventien miljoen fans. Zeventien miljoen!

Ze ratelt verder en al gauw blijkt dat we te maken hebben met een bijzonder meisje dat precies weet wat ze wil. Opvallender nog is dat de dingen vaak ook zo gebeuren zoals zij dat wil. Zo vertelt Millie hoe ze op de set van Stranger Things meer dan eens de opnamen liet stilleggen omdat ze vond dat iets anders – lees: beter – kon. Zo was er die keer dat Eleven een kraan moest opendraaien. Vlak voordat de camera’s draaiden riep de actrice uit: ‘Maar dat kan toch helemaal niet? Dit is niet iets wat Eleven zou doen! Eleven is ontsnapt uit een laboratorium en heeft nog nooit in de echte wereld geleefd. Hoe kan zij nou weten hoe ze een kraan moet opendoen? Het klopt niet!’ Zulke voorvallen kwamen regelmatig voor. Doorgaans wordt een willekeurige actrice die niet klakkeloos de instructies opvolgt beschouwd als lastpost. Zo niet Millie Bobby Brown. Inmiddels heeft de jonge actrice het voor elkaar gekregen dat er naar haar geluisterd wordt en dat sommige scènes zelfs twee keer worden gedraaid: eenmaal volgens het script, en de andere keer volgens Millies intuïtie. Naderhand wordt bekeken welke scène het beste uitpakt. In het geval van die met de kraan was het Millies versie die overeind bleef. Nu wordt deze als een van de meest legendarische scènes van Stranger Things beschouwd.

STIKJALOERS

Millie werd geboren in 2004 in Marbella, als kind van Engelse ouders. Op haar vierde verhuisde ze terug naar Engeland. ‘Ik was acht toen ik had besloten dat ik wilde acteren’, vertelt ze. ‘Niets of niemand kon mij nog op andere gedachten brengen.’ Vlak daarna zag een Hollywood-scout potentie in haar. De jonge Millie, vastberaden als ze is, overtuigde haar ouders om naar Orlando in Florida te verhuizen opdat ze daar haar droom kon najagen. Ze slaagde er vervolgens in om zonder acteerlessen een aantal rolletjes te bemachtigen in commercials, totdat niet veel later een zwaardere rol in de serie Intruders op BBC America op haar pad kwam. Toch bleef het tot dan toe vooral bij wat verschijningen in verschillende Amerikaanse series zoals Grey’s Anatomy, The Experts en Modern Family, telkens niet meer dan kleine bijrollen.

‘Het heeft geen zin om mij te vergelijken met andere kindsterren die om een of andere reden uit de bocht zijn gevlogen’

‘Ik was stikjaloers op de andere kinderen die in Modern Family een vaste rol hadden’, bekent Millie. ‘Ik was slechts gaststerretje maar wilde ook graag deel uitmaken van de permanente casting en net als zij over een eigen omkleedcaravan beschikken. Ik had daarentegen een minuscule tent tot mijn beschikking.’ Ze lacht er nu om en vertelt dat ze de kindacteurs uit Modern Family nog weleens tegenkomt bij prijsuitreikingen. ‘Weet je nog’, zegt ze dan, ‘toen ik bij jullie een gastrol had?’ Overigens kan ze tegenwoordig een lange neus trekken naar haar voormalige collega’s; hoewel de kinderen uit die serie tot de best betaalde jonge spelers van de televisiewereld horen, profiteren de kindacteurs van Stranger Things van het enige wat niet in Hollywood te koop is: prestige.

Dan, serieus: ‘Weet je wat het is? Bijna iedere dag komen mensen naar me toe om mij te vertellen dat ik niet moet vergeten om van mijn jeugd te genieten en dat ik met mijn beide benen op de grond moet blijven. Dan antwoord ik altijd: Luister, tot nu toe doe ik het allemaal best aardig. Het heeft geen zin om mij te vergelijken met andere kindsterren die om een of andere reden uit de bocht zijn gevlogen. Iedereen is anders en fouten maken hoort bij het leven. Werk is werk, maar ik geniet van iedere seconde.’

LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT

Hoewel Millie tijdens het eerste seizoen van Stranger Things het enige meisje op de set was, had ze een hechte band met haar costerren. ‘Wij zijn als broers en zus, er is geen andere manier om het uit te leggen’, zegt ze. ‘Het woord “vrienden” dekt de lading niet: het zit dieper. We delen zo veel ervaringen met elkaar, doen alles samen, vormen een echte familie. Het zou bijvoorbeeld nooit bij ons opkomen om met elkaar verkering te krijgen. Met name met de acteurs van het eerste seizoen heb ik een hechte band: Caleb (McLaughlin, red.), Gaten (Matarazzo, red.) en Finn (Wolfhard, red.). Later heb ik ook Noah (Schnapp, red.) onder mijn vleugels genomen.’

In het tweede seizoen werd Sadie Sink toegevoegd aan de cast. Millie: ‘Toen ik haar op de eerste draaidag van het nieuwe seizoen zag flipte ik helemaal: Oh jee, een ander meisje! Eerlijk waar,
dat verontrustte me enorm. Tot dan toe was ik het enige meisje geweest, met alleen maar jongens om mij heen en dat beviel me wel. Maar gelukkig was het met Sadie vanaf dag één liefde op het eerste gezicht. Diezelfde avond heb ik haar meegenomen naar het concert van Adele en zijn we bij elkaar blijven slapen. Sindsdien is ze mijn beste vriendin. Later zijn we nog naar het concert van Sia gegaan en op vakantie geweest.’

Grappig, zodra Millie over haar muzikale helden praat is ze ineens weer een typisch meisje van veertien. Een echte fangirl, met op haar Instagrampagina’s een foto samen met rapper Drake. Ze vertelt dat ze gek is op muziek, altijd al geweest. ‘Vroeger zong ik in de auto uit volle borst met de radio mee. “Jemig, wat heeft dat kind een strot!”, riep mijn opa dan.’ De liefde voor muziek is er nog steeds. Sterker nog, Millie denkt erover om naast haar Hollywood-carrière een muzikale loopbaan te lanceren: ‘Misschien dat ik op mijn zestiende serieuze stappen in die richting ga zetten. Ik weet nog niet precies in welk genre, maar ik geloof dat zoiets langzaam moet rijpen. In ieder geval heb ik geen zin om zoetsappige liedjes te schrijven over mijn vriendjes en exen.’ Tsja, wij hebben zo’n vermoeden dat ook dit project wel weer zal slagen. Want inmiddels weten we: als Millie zich iets in haar hoofd haalt, dan gebeurt het ook.

Tags

interview
netflix
millie-bobby-brown

Lees ook

Aanbevolen voor jou