People

In gesprek met auteur & duurzaam ondernemer Nina Pierson

Dat verantwoordelijk ondernemen niet stoffig hoeft te zijn bewijzen deze ambitieuze jonge vrouwen. Elke week ontdekt L’OFFICIEL NL een aanstormend talent. Deze week: Nina Pierson.
Reading time 7 minutes
Fotografie: Iris Dorine

Nina Pierson is een pionier als het gaat om duurzaam en verantwoordelijk ondernemen. Na het opzetten van creatief bureau PUP lanceerde ze samen met haar partner Jop SLA - de eerste salad bar van Nederland waarmee ze bewees dat gezond eten ook heel erg lekker kan zijn. Ze richtte Bedrock op, een online magazine voor een bewuste en gezonde levensstijl, en is inmiddels net klaar met haar tweede boek: Mama’en. Hoog tijd voor een aantal vragen aan deze moeder van twee kinderen, yoga lover en climate change advocate.
 

Kun je in het kort uitleggen wat je doet? 
'Ik ben zoals ik het zelf graag noem een “impact ondernemer”. Op dit moment ben ik full time actief als brand manager van SLA. SLA is een salad bar met inmiddels 12 winkels door heel Nederland. Onze missie is dat we Nederland gezonder willen krijgen door middel van voeding en tegelijkertijd bijbehorende voetprint willen minimaliseren. Daarom: groenten in de hoofdrol! Daarnaast heb ik vijf jaar lang intensief aan een boek gewerkt. Toen ik zwanger werd miste ik een fijn boek waarin het welzijn van de vrouw centraal stond. Er wordt niet alleen een baby maar immers ook een moeder geboren. Het is daarom – vooral in deze periode- van essentieel belang om goed voor jezelf te zorgen en te laten zorgen. Zo vorm je de ultieme basis voor het nieuwe leven dat ontstaat, zonder jezelf over te slaan.'

Wat betekent duurzaam voor jou?
'Duurzaamheid betekent keuzes maken, zowel in producten als in levensstijl. Je kiest voor opties die kwalitatief zo lang mogelijk meegaan – voor je eigen gezondheid maar ook voor de overkoepelende gezondheid van je naasten, omgeving en de planeet.'
 

Waarom is dit voor jou zo belangrijk?
'Ik heb altijd al een innerlijke drive gehad – als je veel mediteert of een yoga retraite hebt gedaan herken je jezelf hier misschien in – maar hoe meer ik de stilte opzocht hoe dichter ik bij het idee kwam dat alles met elkaar verbonden is. Ik ben opgegroeid in Thailand met een monnik als vader en een yoga lerares als moeder dus heb dit gegeven ook van jongs af aan meegekregen. Het was natuurlijk om te zorgen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je naasten en verder dan dat – je omgeving en onze planeet. Omdat er nu zoveel opties zijn die niet alleen fijn zijn voor jou, maar die ook niet inleveren op anderen, is het voor mij belangrijk om vanuit die gedachte te kiezen voor deze duurzame opties. Als laatste aspect heb ik nu ook te maken met het doorgeven van de aarde aan mijn eigen kinderen. Ik wil dat zij de wereld ervaren zoals wij deze ook mochten zien. We moeten echt nu beginnen met realiseren dat er geen planeet B is.'

Fotografie: Paul Bellaart

Hoe zou je anderen willen inspireren of misschien zelfs aanmoedigen om ook duurzaam te ondernemen?
'Het is zo’n mooie kans om vanuit het niets direct het duurzaamheidsaspect in je bedrijf te verweven. Het is veel moeilijker om een bestaand bedrijf duurzaam te maken, dus voeg dit toe in je fundament. En als je er eenmaal induikt besef je ook hoeveel verantwoordelijke alternatieven er tegenwoordig zijn. Het geeft ondernemen een extra dimensie: zoeken naar de beste optie voor mens, dier én planeet. Daarbij moeten we massaal gaan veranderen, natuurlijk moet dat vanuit overheid, vanuit externe factoren maar ook vanuit onszelf. We maken iets voor de consument dus zorg dat je product zo makkelijk mogelijk te verkrijgen is. En daarbij, we gaan er allemaal naartoe dus begin nu! Dat levert je straks daarom ook nog meer financiële voordelen op.'
 

Wanneer merkte je dat een duurzame onderneming impact heeft? 
'Over impact: in mijn omgeving raken zoveel mensen gedemotiveerd omdat ze denken dat zìj het verschil niet zullen maken. En dat voelt misschien ook zo, maar mag geen reden zijn om iets daarom helemaal niet meer te willen doen. Denk aan het butterfly effect – van vlinderslag naar een tornado. Als ik kies om plantaardig te eten en ik heb een fijn -niet belerend- gesprek over mijn keuze, wie weet wie ik kan inspireren?! Als kan je niet altijd direct resultaat meten, maar je kan wel inspireren. Op verschillende niveaus: als onderneming maar ook als individu. Denk erover na maar staar je niet te blind. Kies vanuit je eigen idealen, dan komt die impact vanzelf.'

Wanneer merkte je een verschil door jouw ondernemerschap in de praktijk? 
'SLA kwam in een mooie periode tot stand. Tot die tijd haalde ik bij Soup en Zo een soepje, maar verder kon je nauwelijks gezond en laagdrempelig afhalen. Nu zit er op elke hoek wel iets gezonds en dat is een fijn gezicht. En verder krijg ik directe berichten binnen via mijn Instagram dat ik mensen inspireer. Mijn advies: laat een alternatief zien dat makkelijk te volgen is, zonder belerend te zijn. Geef het goede voorbeeld.'
 

Heeft duurzaamheid nog een stoffig imago volgens jou? 
'Niet meer zo stoffig als dat het was, het heeft bijna een elitair imago en dat is ook weer jammer. Veel bedrijven bieden het aan; de reformwinkel is lang niet meer de enige winkel die duurzaam aanbiedt en elke supermarkt kent wel een dergelijke biologische lijn. Amsterdam voelt voor mij wel heel erg als een bubbel; ik zie dat in andere steden duurzaamheid nog een stuk minder als norm wordt beschouwd.'
 

"Er gaan continu dingen mis – bij het ondernemen gaat het niet om de beste of de slimste – het gaat vaak om het langste uithoudingsvermogen!"

Wat is een tip die je aan jezelf had willen geven aan het begin van het ondernemen? 
'Eerlijk hulp inschakelen. Jop en ik zijn goed in dingen zelf doen. Fouten maken, ontwikkelen, dicht bij onszelf blijven waardoor we voor 85% eigenaar konden blijven. We hebben 15% gedeeld met familie en vrienden. Maar het nadeel daarvan is dat we nooit vanuit onze dromen konden ondernemen en makkelijk toekomstplannen konden maken, maar juist altijd heel erg ad hoc keuzes hebben moeten maken. We hebben nooit een grootschalige investering aan willen trekken maar zijn ondertussen wel van twee naar tweehonderd werknemers gegaan en daar heb je eigenlijk wel experts voor nodig. Daarom zijn we nu ook druk bezig met de boel strak te trekken, maar eigenlijk hadden we dat eerder moeten doen.' 

Wanneer ging er iets fout en hoe heb je dat opgelost?  
'Er gaan continu dingen mis – bij het ondernemen gaat het niet om de beste of de slimste – het gaat vaak om het langste uithoudingsvermogen! En houd vertrouwen, ook als anderen twijfelen of dingen anders gaan zien. Wij hebben gekozen om twee vestigingen te sluiten en moesten durven om daar te stoppen. Een externe partij kookte een aantal jaar voor ons maar we merkten hoe belangrijk het was om dat gewoon weer helemaal zelf te gaan doen.. Voeding is immers echt het hart van SLA. Dus nu hebben we een andere plek gevonden, een prachtige oude bakkerij, en gaan we het koken weer zelf oppakken. Dus: blijf vertrouwen houden maar steek je kop niet in het zand. Durf terug te trekken waar nodig maar ook door te duwen zonder compromissen.'
 

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou