People

Exclusief interview Natalia Vodianova: 'mijn jeugd was heel zwaar'

Online designbrand MADE.COM is een samenwerking aangegaan met het Russische topmodel Natalia Vodianova. Een goeie match, het gaat namelijk om een interieurcollectie voor kinderkamers, en als er iemand iets weet over kinderkamers dan is het wel Natalia Vodianova, als moeder van 5(!) kinderen.
Reading time 5 minutes

Made.com is een online interieurbrand dat mooie en betaalbare designs biedt voor een hele fijne prijs; het merk werkt namelijk volgens een uniek concept waarbij alle tussenstappen van het productieproces zijn weggehaald. Zo koop je direct bij de designer, en in dit geval is dat Natalia Vodianova. De opbrengst van haar speciaal voor MADE.com ontworpen Matryoshka collectie zal gaan naar haar liefdadigheid stichting, de Naked Heart Foundation. Wij spreken Natalia over haar jeugd, het moederschap en de totstandkoming van haar kinderinterieurlijn voor made.com

Jeugd

Hoe was het om op te groeien in Rusland. Kun je iets vertellen over je jeugd?

Ik heb een bijzondere jeugd gehad vanwege mijn ongewone familiesituatie; mijn zusje is geboren met een geestelijke handicap, ze is heel erg autistisch, en dat heeft mijn jeugd beïnvloed. Bovendien heeft mijn moeder ons alleen opgevoed, dus ja, we hebben het heel zwaar gehad. In mijn land kleeft er een bepaald stigma aan mensen met beperkingen, waardoor mijn zusje en ik vaak met de nek werden aangekeken. Dat was zwaar, maar het heeft mij ook gemaakt tot wie ik nu ben en mij gemotiveerd om mijn leven zinvol inte richten en veel aan liefdadigheidswerk te doen. Ik verkeer nu in de bevoorrechte positie dat ik de situatie van anderen kan veranderen.

Wat is je meest zoete jeugdherinnering?

Ik bewaar zeker ook fijne herinneringen aan mijn jeugd! De meeste van die herinneringen zijn gerelateerd aan spelen. Spelen was voor mij toen al waardevol, omdat ik als kind weinig de kans kreeg om te spelen. Gelukkig hadden mijn zusje en ik een hele hechte band - ik houd heel veel van haar - en ondanks haar beperking konden we goed samen spelen en lol hebben met elkaar. Ook was het fijn dat er kinderen waren die wél open stonden om met ons te spelen - die momenten zijn mijn meest dierbare herinneringen! Ik geloof heel sterk dat spelen een krachtige manier is om jeugdtrauma’s te verwerken. Helaas worden kinderen te vaak blootgesteld aan grote-mensen-problemen en dat is een grote last voor die little minds and inexperiences hearts. Hoe meer we een omgeving creëren dat kinderen stimuleert om creatief te zijn, lol te hebben en te spelen, hoe beter! 

Moederschap

Je kreeg je eerste kinderen op een heel jonge leeftijd. Later volgden er nog meer. Ben je nu een andere moeder dan toen?

Oh jazeker! Ik ben nu een heel andere moeder. Ik heb het gevoel dat ik meer veeleisend ben als het gaat om mijn oudste zoon dan bij mijn andere kinderen. Ik verwacht veel van hem en zie hem als een rolmodel voor de kleintjes. Op zijn schouders ligt veel meer druk, waarschijnlijk is dat de last van de eerstgeborene - dat had ik vroeger ook. Ik merk ook dat ik tegenwoordig geduldiger ben en dat ik meer vertrouwen heb in mijn eigen kunnen als moeder. Ik ben niet zo bang meer om fouten te maken en ik geniet meer. Maar ik geloof niet dat dit komt omdat ik nu ouder ben, nee, ik denk dat het eerder te maken heeft met het feit dat ik na meerdere kinderen simpelweg meer ervaring heb als moeder.

Hoe bewaar je de balans tussen carrière en moederschap?

Oh, dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik werk heel hard. Als ik niet zo hard zou werken, dan zou ik niet zo succesvol zijn. Maar moeder zijn is óók hard werken! Natuurlijk, ik houd vreselijk veel van mijn kinderen, maar een hele dag met de kinderen ervaar ik ook als intensief: je moet continu gefocust zijn, de kinderen staan op de eerste plaats. Dat is soms wel eens lastig. Maar tegelijkertijd vind ik het moederschap de meest rewarding experience die er is! 

Matryoshka collectie voor Made.com

Je hebt voor MADE.com een kinderkamer interieurlijn ontworpen. Wat is precies de Natalia Vodianova touch in deze collectie?

Alles! Het is mijn collectie! Ik heb het ontworpen! Uiteraard in samenwerking met een team dat mij begeleidde bij het omzetten van mijn schetsen in echte designtekeningen, maar het zijn wel echt mijn creaties. Zo bedacht ikzelf het matroesjka-idee. 

Vertel eens?

De Matroeskja is een traditionele Russische pop, maar ook een speelgoed dat internationaal bekend is en dat bovendien heel educatief is: door met een Matroesjka te spelen kunnen kinderen leren over klein en groot, ze kunnen er mee leren tellen én je kunt er dingen in opbergen. Esthetisch gezien is het een mooi design, heel kleurrijk en folklore, maar ook een beetje kitsch. Om er een geslaagd meubelstuk van te maken heb ik het folklore-aspect en het kitsch-element vervangen door een modernere urban look. Dat is ook de reden waarom ik voor grijze en witte tinten heb gekozen; het resultaat is rustig, neutraal en toch fun. Een vriendin-kunstenaar van mij heeft de Matryoshka vervolgens gedecoreerd met grote ogen en schattige lippen, geinspireerd door Japanse cartoon-kunst. Het felle oranje heb ik toegevoegd als playful element, ik vind het namelijk leuk als slaapkamers (en kinderslaakmnaers al helemaal), niet te minimalistisch zijn. De collectie is precies geworden zoals ik hoopte, ik vind het geweldig en ik ben er heel trots op! 

/

Tags

design
interview
made-com
natalia-vodianova

Lees ook

Aanbevolen voor jou