People

Designer der designers: Rei Kawakubo

Rei Kawakubo richtte in de jaren zeventig het merk Comme des Garҫons op. Het MET museum in New York eert haar nu met een expositie.
Reading time 1 minutes

Het is de eerste keer sinds de tentoonstelling van wijlen Yves Saint Laurent in 1983 dat het beroemde museum de focus legt op een nog-levende ontwerper. Rei Kawakubo, die nog immer de scepter zwaait bij Comme des Garҫons, wordt gezien als een van de meest belangrijke designers van de afgelopen vier decennia. In 1981 zorgde zij voor opschudding tijdens de debuutshow met provocerende snijtechnieken en versleten oppervlakten. Dit was meteen de introductie van de destroyed-look en de anti-fashionbeweging.

De ontwerpen van Kawakubo zijn moeilijk te plaatsen en vaak te ingewikkeld om te gebruiken in het dagelijks leven. Ze worden meer gezien als kunstwerken waarnaar aandachtig gekeken moet worden om ze te kunnen begrijpen. Kawakubo distantieert zich hiermee van de consumptie-ideologie en glamour. Zo zul je niet snel een celebrity in haar kleding zien lopen en ook in de campagnes van het merk wordt geen gebruik gemaakt van een bekend gezicht. De mediaschuwe Kawakubo, die zeer zelden interviews geeft, heeft ervoor gekozen om vooral achter de schermen te blijven, omdat ze van mening is dat haar creaties voor zich spreken. De tentoonstelling Rei Kawakubo/ Commes des Garçons: Art of the In-Between is nog tot en met 4 september te bezoeken in Gallery 999 in het Metropolitan Museum.

Tentoonstelling: Commes des garçons: Art of the In-Between

Shop

boek.jpg

Tags

comme-des-garcons
met-museum
rei-kawakubo

Lees ook

Aanbevolen voor jou