People

De ster van Chanel: Lily-Rose Depp

De zeventienjarige Lily-Rose Depp, dochter van Vanessa Paradis en Johnny Depp, laat het internet spreekwoordelijk ontploffen. Maar wie is Lily-Rose eigenlijk en wat heeft ze in haar mars?
Reading time 5 minutes

Het zou zomaar kunnen dat in 2050, wanneer professoren op universiteiten zijn vervangen door robots en erudiete hologrammen, studenten zich buigen over het verhaal van Lily-Rose Depp als case study om het huidige socialmediatijdperk en bijbehorende mediahypes te doorgronden. Een tijdperk waarin pechvogels zich op ongelukkige wijze een kogel door het hoofd jagen bij het maken van de perfecte gun-selfie en waarin we communiceren met kleine tekeningetjes van een flamencodanseres en andere emoticons.

De nieuwste avatar van online hysterie is Lily-Rose Depp, die voor het eerst ‘officieel’ werd voorgesteld aan het publiek toen ze meeliep tijdens de Chanel Métiers d’Art-show in New York, vorig jaar. Begeleid door haar moeder, al twintig jaar een iconische muze van het Franse luxehuis, kon de hele wereld zich vergapen aan de personificatie van een jaloersmakende genenpoel die schuurt aan uiterlijke perfectie. De verfijnde gelaatstrekken van Lily-Rose hebben precies de juiste proportie terwijl ze haar fraaie Lolitalijf beweegt met de allure van een koningin. Het ensemble uit de voorjaarscollectie 2015 van het Huis aan de Rue Cambon droeg ze dan ook met verve: een topje en bijpassende kokerrok, beiden versierd met borduursels en uitgevoerd in meisjesachtige pasteltinten die de onschuld symboliseren van deze dochter van twee wereldsterren die hun telg sinds haar geboorte in 1999 hebben afgeschermd van de buitenwereld.

Hoe kan het dat een jong meisje van de ene op de andere dag de nieuwste mediaobsessie wordt en bovenaan de lijstjes van it-girlspotters staat?

Zo mag deze 31 maart 2015 de annalen ingaan als de dag waarop Lily–Rose voor het eerst naar buiten trad en een beetje zachtheid in deze anders zo wrede wereld bracht. Wereldnieuws? Toch wel, want de volgende dag verschijnen er duizenden artikelen op het internet over de verschijning van Lily-Rose Depp, geïllustreerd met telkens dezelfde catwalkfoto’s en voorzien van titels zoals ‘It-girl’, ‘Lily-Rose neemt het stokje over van haar moeder’, ‘Wie is Lily-Rose Depp’ of ‘5 things you need to know about Lily-Rose’. De ontketening van de internationale obsessie voor Lily-Rose is vanaf dat moment een feit. De media storten zich op het internet om maar het minste beetje informatie over deze nieuwe ster op te duiken en het verhaal van de knappe Frans-Amerikaanse te vertellen. Who is she? Wat heeft ze om te begrijpen waar deze fascinatie voor Lily-Rose Depp vandaan komt. Als product van het koningskoppel van de jaren 2000, Depp en Paradis, heeft ze een aangeboren coolness.

Zo kennen we Johnny Depp als een wonderlijke acteur die de meest iconische rollen van de afgelopen drie decennia heeft vertolkt, maar ook als sekssymbool met een rebels karakter. Dezelfde avonturier die Kate Moss in een depressie dreef en tegenwoordig een haatliefdeverhouding met alcohol heeft, op het podium staat met rocker Alice Cooper en getrouwd is met de jonge Amerikaanse actrice Amber Heard.

‘Mijn dochter is een van de meest intelligente mensen die ik ooit heb ontmoet. Ze haalt me makkelijk in’ (Johnny Depp)

Toch is Depp bovenal een liefhebbende vader, met een onbegrensde bewondering voor zijn kleine meid die opgroeit tot een jonge vrouw. “Mijn dochter is een van de meest intelligente mensen die ik ooit heb ontmoet. Zij haalt me makkelijk in. Ze is een genie. Lily-Rose interesseert zich voor kunst, komedie en zang en bezit al deze talenten.” Aldus een trotse daddy Depp, die, om zijn dochter te begeleiden bij haar eerste stapjes in de filmwereld, vorig jaar niet alleen tegenover haar stond (op de set van de horrorkomedie Tusk van regisseur Kevin Smith), maar ook naast haar zijn opwachting maakte in het vervolg, Yoga Hosers.

Aan de andere kant is daar moeder Vanessa Paradis: actrice, zangeres en ambassadrice van Chanel, die haar gracieuze schoonheid en effortless chic-stijl heeft doorgegeven aan dochter Lily-Rose. Net zoals Johnny Depp, die doorbrak in de televisieserie 21 Jump Street, stond ook Vanessa met haar hit Joe Le Taxi al jong in de schijnwerpers. En dat in een tijdperk waarin het veel moeilijker was om je eigen imago te bewaken dan tegenwoordig, nu je via Instagram je eigen beeldvorming kunt sturen.

Vanessa Paradis angstvallig haar kinderen Lily-Rose en Jack wil behoeden voor een onaangename ervaring zoals zijzelf destijds had. “Al ben ik natuurlijk in de slechtste positie om haar te zeggen dat ze nog even moet wachten”, erkent ze. “Natuurlijk sta ik als moeder duizendeneen angsten uit, maar ik heb getuige mogen zijn van haar zeer grote acteertalent en ik geloof dat het onvermijdelijk is dat ze deze weg zal inslaan.”

Moeders vooruitziende blik blijkt te kloppen: nadat Karl Lagerfeld eerder de toen nog vijftienjarige Lily-Rose voorstelde aan het grote publiek, is 2016 het jaar geworden waarin de jonge actrice pas echt haar talenten heeft laten zien.

 

 

 

 

Foto door: BFA images

Chanel L/Z '17 Haute Couture

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou