People

#Bosslady: Maria Grazia Chiuri

Met het aantrekken van Maria Grazia Chiuri, de eerste vrouwelijke creative director in het 70-jarige bestaan van Dior, slaat het beroemde modehuis een nieuwe weg in, maar zonder het verleden uit het oog te verliezen. Speciaal voor L’OFFICIEL bespreekt de designer een aantal iconische Dior-looks.
Reading time 2 minutes

Maria Grazia Chiuri, geboren en getogen in Rome als dochter van een naaister, ziet er met haar peroxideblonde lokken en grote donkere ogen jaren jonger uit dan de 53 die er in haar paspoort staan vermeld. Dat mode haar lotsbestemming was weet ze al als tiener. Dan struint Maria Grazia over vlooienmarkten op zoek naar vintagehandtassen en legerjacks die ze combineert met van alles en nog wat, zonder zich door stijlvoorschriften te laten belemmeren. Met een afgeronde modeopleiding op zak begint de jonge ontwerper haar carrière bij Fendi waar ze, naast het ontwerp van een aantal andere markante creaties, aan de basis staat van de Baguette, een van ’s werelds eerste it-bags.

Na tien jaar dienst bij het Italiaanse modehuis vindt ze het tijd voor iets nieuws en vormt ze samen met Pierpaolo Piccioli het nieuwe ontwerp-duo van Valentino. Zeventien jaar lang zijn de twee verantwoordelijk voor de elegante, romantische hippie/ boho-signatuur van het huis. Het is een lang en gelukkig modehuwelijk, waaraan in 2016 een einde komt als bekend wordt dat Maria Grazia Chiuri de nieuwe creative director van Dior wordt. Een overstap die zorgt voor de nodige opschudding want sinds 1947, het jaar waarin monsieur Dior de basis legde van zijn modehuis, heeft nooit eerder een vrouw de creatieve leiding over het legendarische modehuis gekregen.

Eerste collectie van Maria Grazia Chiuri voor Dior

En zo kan het dat Chiuri zich kan aansluiten bij een illuster rijtje voormalige Dior-ontwerpers, met daarin onder anderen Yves Saint Laurent, Hedi Slimane, John Galliano en Raf Simons. Haar komst bij het beroemde modehuis is inherent aan verandering: Dior staat voor vrouwelijkheid, maar vrouwelijkheid betekent voor een man iets anders dan voor een vrouw.

Voor Maria zelf staat vrouwelijkheid gelijk aan vrouw-zijn, en dan heeft ze het niet over vrouwen van vijftig jaar geleden, maar over degenen van nu en vooral die van de toekomst. En dus kijkt ze voor inspiratie graag naar haar 21-jarige dochter Rachele en richt ze zich met haar pragmatische no-nonsensebeleid op een nieuwe generatie Dior-girls. Zo ontpopt Maria Grazia Chiuri zich als een even romantische als visionaire curator van het 70-jarige erfgoed van Dior.

Lindsey Wixson door Taylor Tupy in L'OFFICIEL NL 71.

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou