People

Alles wat je moet weten over Miuccia Prada

Ze studeerde politicologie (en mime, ja echt), maar belandde op haar 29ste prompt op de stoel van hoofdontwerper van het luxemodehuis Prada. Als lederwarenmerk begin vorige eeuw opgericht door haar grootvader, maar door Miuccia naar ongekende modehoogte gebracht. Haar rol als voorrechter van vrouwenrechten is nog altijd terug te zien in de collecties.
Reading time 3 minutes

Als er één vrouw is die al sinds jaar en dag aan de top van de modewereld meedraait dan is het zonder twijfel Miuccia Prada. Met haar intelligente modeontwerpen en trendsettende geest weet ze elk seizoen weer een collectie af te leveren die steevast hoog gewaardeerd wordt. Door zowel modepers als consument. En dat dertig jaar lang. Toen Miuccia in 1985 bijvoorbeeld een zwarte nylon tas produceerde, werd het een instant statussymbool. Opmerkelijk, want het ontwerp brak met alle tradities. Zowel qua materiaal (nylon?) als doelgroep (unisex?). De jaren daar op volgend lanceerde ze een separate vrouwen- en mannencollectie, geuren, brillen en de succesvolle tweede lijn Miu Miu. Ze transformeerde het bedrijf in dertig jaar van leerproduct tot compleet modehuis. En ze lijkt vooralsnog niet te stoppen.

Miuccia is een vernieuwer. Iemand die de tijdgeest haarfijn aanvoelt en niet bang is om te experimenteren. En niet alleen in haar kledingontwerpen. Zij is een van de eerste modeontwerpers die toparchitecten inschakelde voor het ontwerp van haar winkels. De Prada-winkel in New York werd ontworpen door Rem Koolhaas, die voor een zeer onorthodox interieur tekende. Een immense trappartij domineert de ruimte en leidt naar verschillende kleinere ruimtes waar kleding en accessoires als kunstobjecten staan opgesteld. Zij zette daarmee de standaard voor winkelinterieurs direct op een torenhoog niveau. De Nederlandse architect werd trouwens ook gestrikt voor het Prada Museum, waarvoor hij een oude drankfabriek in Milaan omtoverde tot kunstinstelling.

 

Vrouwelijke verleiding

De Italiaanse staat ook bekend om haar specifieke keuze voor de modellen die ze cast om haar show te lopen. Het zijn altijd sterke karakters. Vrouwen met een bijzondere, intelligente look. Sterker nog: als je debuteert in haar show kun je er de klok op gelijk zetten dat je carrière een enorme boost krijgt. Getuige een hele rits – vaak ook Nederlandse – succesverhalen.

De positie van vrouwen speelt sowieso een cruciale rol in haar leven. Als feministe, maar ook als hoofdontwerper en co-CEO van een miljoenenconcern. Ook voor de wintercollectie 2017/’18 roert ze het thema aan. Prada: ‘Voor de show wilde ik de rol van vrouwen in de moderne samenleving bespreken.’ En dat resulteerde in een ijzersterke collectie waarin het werk van illustrator Robert McGinnis, verantwoordelijk voor meer dan duizend boekcovers, een grote rol speelt. McGinnis staat bekend om zijn vrouwelijke figuren, die tegelijkertijd erotisch en kuis zijn. Het werk van de Amerikaan werd voor deze collectie door AMO, de research- en designstudio van Koolhaas’ architectenbureau OMA onder de loep genomen.

 

 

‘In de collectie laat ik verschillende vrouwelijke persoonlijkheden zien’, vertelt Prada. ‘Sommige van hen uit komen uit illustraties van Robert McGinnis en zijn geherinterpreteerd door AMO. Sommige van de karakters hebben we afgebeeld op kleding, ter versterking van het idee van het verkennen van de vrouwelijke verleiding. En de relevantie daarvan.’

/

www.prada.com

Tags

prada
interview
bosslady

Lees ook

Aanbevolen voor jou