People

Aftellen naar Lykke Li's nieuwe plaat... Maar wanneer?

Het is al een tijdje stil rond Lykke Li, ondanks drie veelgeprezen albums, samenwerkingen met mensen als David Lynch, U2 en A$AP Rocky en een groeiende aanhang wereldwijd. Is deze Zweedse nomade eindelijk klaar om haar publiek te voorzien van verse songs?
Reading time 3 minutes

Inzicht in de muziek en teksten van Lykke Li is niet zo gecompliceerd: meevoelen met haar gaat automatisch. Deze jonge Zweedse, geboren in 1986 in Ystad, zingt over haar diepste zielenroerselen. Door eerdere dramatische liefdesperikelen verzeilde ze in emotioneel instabiele stemmingen en verkeerde ze in een constante strijd met alle rivers, ofwel weerbarstige stroomversnellingen, die het dagelijkse leven kenmerken. En dat kwam over, bij een groot publiek. I follow Rivers is niet voor niets de titel van haar meest bekende en betoverende hitsingle. Lykke Li componeerde de prachtige melodieën en schreef de teksten van songs die het midden houden tussen indierock en dreampop. Na het debuut Youth Novels (2008) en de opvolger Wounded Rhymes (2011) liet haar derde album tot 2014 op zich wachten.

Haar mooiste 'product' lanceerde Li vorig jaar: zoon Dion, gecreëerd met medemuzikant en platenproducer Jeff Bhasker

Lykke Li is gewend om onderweg te zijn: als kind groeide ze niet alleen op in Stockholm maar woonde ze ook met haar creatieve, nomadische ouders in diverse buitenlanden, van Portugal en Marokko tot India en Nepal. Op haar negentiende vertrok ze naar New York, de stad waar ze haar eerste album opnam en waar ze ten tijde van dit interview verblijft, om de opnames van haar langverwachte derde album I Never Learn te voltooien. 

Tussen het toeren door vermaakte Lykke Li zich door samenwerkingen aan te gaan met onder anderen A$AP Rocky, Woodkid en U2. Ook heeft ze filmambities: Li debuteerde in Tommy van Tarik Saleh en leverde bovendien een song voor die speelfilm af, net als voor de film The Fault in Our Stars. Terrence Malicks recente film Song to Song bevat zelfs drie Lykke Li-tracks, waaronder een cover van Bob Marley's It Hurts to Be Alone, die Li met hoofdrolspeler Ryan Gosling in de film zingt.

Dat er inmiddels drie jaren verstreken zijn sinds haar laatste album, deert de singer-songwriter niet. Ze is druk genoeg met andere dingen, zoals het op de markt brengen van een eigen mezcal, Yol genaamd! Haar mooiste 'product' echter lanceerde ze vorig jaar: zoon Dion, gecreëerd met medemuzikant en platenproducer Jeff Bhasker.
Brandende vraag: is er wel een dringende noodzaak om meer muziek uit te brengen? Jazeker, die is er. Sterker nog, ze heeft last van het luxeprobleem dat ze misschien wel te veel nieuwe liedjes op de plank heeft liggen. Sowieso mogen deze nieuwe songs absoluut niet overgeproduceerd klinken. Li: 'Voor het derde album kwamen de meeste songs voort uit de testopnamen. Je kent dat wel: soms explodeert iets wanneer je een nummer voor het eerst zingt. Vergelijk het met wanneer je op slag verliefd wordt: je zit in de eerste vertrouwelijke fase met iemand, opeens is de lucht elektrisch geladen en voor je het weet schieten de vonken ervan af.'

Kortom, Lykkes innerlijke rivier blijft stromen. De ongrijpbare nimf dompelt zich er tot aan haar nek in en zwemt gestaag door, totdat het vierde solo- (of eerste band) album een feit is. Wij wachten en smachten in stilte.

/

Fotografie: Pablo Arroyo

Tags

music
lykke-li

Lees ook

Aanbevolen voor jou