L'Officiel Art

Zijn werk staat in íeder huis: interview met IKEA-designer Marcus Engman

Er staat ongetwijfeld een item van de tekentafel Marcus Engman in je huis... Hoe kan het ook anders; hij is hoofd design bij meubelgigant IKEA. We spraken hem hierover.
Reading time 4 minutes

Hoe definieer je design?
Bij IKEA willen we goede dingen toegankelijk maken voor veel mensen. Onze designfilosofie, genaamd Democratic Design, staat voor vijf dimensies: vorm, functie, kwaliteit, duurzaamheid en een lage prijs.

Hoe ben je in het vak gerold?
Dat begon vroeg. In mijn middelbare schooltijd werkte ik tijdens de weekenden en zomervakanties bij IKEA en vanuit daar ging ik, mid jaren '80, in de leer bij IKEA interieurdesigner Mary Ekmark op de woonmeubelafdeling. 

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en op zoek naar grensverleggende uitdagingen. Als Design Manager kan ik dit nu dagelijks doen, samen met briljante mensen. Ik kan me gewoon geen leukere baan voorstellen!

Hoe voelt het om te weten dat je designs een rol spelen in vele, vele huishoudens?
Het is zowel trots als een verantwoordelijkheid voor een bedrijf als IKEA om deel uit te maken van het dagelijks leven van zoveel mensen. Het maakt je humble, maar stimuleert ook om te blijven leren, samen te werken en dingen te verbeteren.

IKEA x HAY — Ypperlig-collectie

Kun je een Engman-twist geven aan IKEA-producten?
Het design- en ontwikkelingsproces van IKEA is echt teamwork. Alle deskundigheid van designen en verpakken tot de expertise in de hele leveringsketen wordt gebruikt om aan het Democratic Design-principe te voldoen. 

Om een voorbeeld te geven: aan een monoblock stoel uit de komende YPPERLIG-collectie (lancering: oktober 2017) werken zo'n 40 man aan een vernieuwende ontwikkeling van een prachtige stoel. Ieders kennis en bijdrage is belangrijk voor het eindresultaat. 

Dus nee, ik kan niet zeggen dat er een specifieke Engman-twist aan de producten zit.

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben het meest trots op de mogelijkheid die ik heb om samen met mijn vrouw onze drie kinderen te ontwerpen, te engineeren en te vormen tot nieuwsgierige mensen. En misschien ben ik ook wel een beetje trots op het huis dat we hebben gebouwd, waarin we nu al jaren wonen.

En op werkgebied, op welk product ben je het meest trots?
Deze vraag kan ik elke dag anders beantwoorden! Maar momenteel ben ik erg trots op de DELAKTIG-samenwerking met Tom Dixon. Hierin werd het wiel opnieuw uitgevonden om comfy plekken in huis te creëren. 

En ook niet te vergeten: de samenwerking met Piet Hein Eek om massaproductie om te vormen tot massaproductie met een unieke twist in de INDUSTRIELL-collectie.

Wat vind je van de nieuwe IKEA-fashion hacks, dankzij Vetements en Balenciaga?
Het is nogal vleiend om te zien dat anderen geïnspireerd raken door de vorm en functie van de FRAKTA! Het is een iconisch product in ons assortiment en je ziet 'm overal ter wereld. 

In hoeverre speelt duurzaamheid een rol in je leven?
Het speelt een cruciale rol in de keuzes die ik maak. Wat, waar te kopen en wat niet, maar ook het bewust omgaan met de bronnen. In het dorp waar wij wonen scheiden we acht soorten afval! Het is grappig om te zien dat veel ouders in Zweden tegenwoordig de duurzame levensstijl van hun kinderen leren. Zij krijgen er namelijk veel educatie over op school en je ziet dat ze dit met hartlust naleven. 

Hoe kunnen IKEA-consumenten duurzamer leven?
Al jaren is de noodzaak van een duurzamere levensstijl hoog en met de klimaatverandering, waterschaarste en andere milieu-aantastingen is dit alleen nog maar meer geworden. Voor IKEA is dit natuurlijk ook erg belangrijk. Zo zorgen we dat de producten niet alleen duurzaam zijn gemaakt en een lange levensduur hebben, maar ook uitgerust zijn gedragverbeterende oplossingen als waterbesparende kranen, afvalmanagementsystemen in de keuken en tuinierproducten voor binnenshuis. 

Tags

design
marcus-engman
ikea

Lees ook

Aanbevolen voor jou