L'Officiel Art

Wat kun je bereiken met een T-shirt?

Het T-shirt is niet weg te denken uit de moderne garderobe. Zelfs luxe modehuizen als Dior omarmen het kledingstuk. Tijd voor een ode aan het T-shirt.
Reading time 1 minutes

In allerlei vormen duiken ze op. Met controversiële teksten, politieke statements, als ode aan popiconen: het T-shirt is het ideale uithangbord om een boodschap over te brengen. Zo droeg modeontwerpster Katharine Hamnett ooit een T-shirt met daarop de tekst tegen nucleaire raketten tijdens haar ontmoeting met prime minister Margaret Thatcher. Een duidelijke actie om duidelijk te maken hoe zij over deze kwestie dacht. 

In de expositie T-shirt: cult - culture - subversion zoemt het Londense Fashion and Textile Museum op het bijzondere kledingstuk. Meer dan tweehonderd iconische voorbeelden uit de archieven van ontwerpers als Vivienne Westwood en Moschino geven een beeld van de betekenis van het T-shirt in de twintigste eeuw. Als een van de meest betaalbare en populaire kledingstukken, wordt duidelijk dat het T-shirt inderdaad als middel om sociale, muzikale en politieke voorkeuren uit te dragen. Verrassend! 

T-shirt: cult - culture - subversion is t/m 6 mei te bewonderen in het Fashion and Textile Museum in Londen. 

Tekst: Tanne Gielen

Beeld: Een protesterende Vivienne Westwood backstage door Marta Lamovsek

www.ftmlondon.org

Tags

mode
kunst
londen
tentoonstelling
cultuur
t-shirt

Lees ook

Aanbevolen voor jou