L'Officiel Art

Vincent van Gogh en zijn liefde voor Japan

Dat Neerlands bekendste schilder in Parijs bivakkeerde weet bijna iedereen, maar wist je ook dat Vincent van Gogh een diepe liefde voor Japan koesterde?
Reading time 2 minutes

Japanse prenten, Van Gogh was er dol op. Exotisch, vrolijk, dromerig. Met name het werk van Ando Hiroshige en Katsushika Hokusai - ja die van zijn wereldberoemde werk De grote golf van Kanagawa - fascineerde hem mateloos. Samen met broer Theo legde hij een flinke verzameling prenten aan. Uit brieven valt op te maken dat hij er bijna obsessief naar opzoek ging. Ukiyo-es (houtsnedes) zag Van Gogh namelijk als een van de hoogste kunstvormen. De op Japan geïnspireerde schilderijen die hij in zijn korte leven maakte, zijn nu bijeengebracht in de tentoonstelling Van Gogh en Japan. Bijzonder, want sommige kuntwerken zijn al decennia lang niet meer in Nederland te zien geweest. Saillant detail: Van Gogh is nooit in Japan geweest! En juist dát maakt deze expositie zo interessant. Van Goghs utopische gedachten over Japan, zijn beloofde land: gaat dat zien. 

'Van Gogh & Japan' is van 23 maart tot en met 24 juni te bekijken in het Van Gogh Museum te Amsterdam. 

'En je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder veel vrolijker en gelukkiger te worden en het doet ons terugkeren naar de natuur, ondanks onze opvoeding en ons werk in een wereld vol conventies'


(Vincent aan zijn broer Theo, 1888)

OOK LEUK: VAN GOGH PARAPLU'S VAN SENZ
/

Tekst: Tanne Gielen

www.vangoghmuseum.nl

De paraplu's scoor je hier.

Tags

amsterdam
tentoonstelling
museum
japan

Lees ook

Aanbevolen voor jou