L'Officiel Art

Een interieur in Twin Peaks stijl

Gigantische insecten en luxe interieurobjecten in een kunstzinnig tableau vivant: welkom in de geheimzinnige wereld van Moooi, waar zowel geknipoogd wordt naar het verleden als de toekomst.
Reading time 2 minutes

In het industriële pand, ingeklemd tussen de showrooms van modemerken Ermenegildo Zegna en Stone Island, staat onafgebroken een rij fans om de nieuwste ontwerpen van het Nederlandse label Moooi te bewonderen. Een filmische ervaring. Binnengekomen lijkt regisseur David Lynch te zijn langs geweest. Of in ieder geval zijn setdressers, want de sfeer van Twin Peaks is doorgedrongen in de wereld van Moooi: onorthodox, mysterieus en surrealistisch. Metersgrote insecten van de Britse fotograaf Levon Biss domineren de ruimte, waarin nieuwe meubels van onder anderne Maarten Baas, Edward van Vliet, Bertjan Pot en mede-eigenaar Marcel Wanders als vanzelfsprekend een plek hebben gekregen.

Biss fotografeerde insecten uit de collecties van het Oxford University Museum of Natural History. Door de kleine beesten gigantisch uit te vergroten worden de details zichtbaar. De kleur, structuur en vorm blijken een complexe schoonheid te bezitten. Tegelijkertijd worden de dieren, door hun grote formaat, behoorlijk machtig. En soms zelfs eng.

Naast de indrukwekkende foto’s staan de nieuwste ontwerpen van het Nederlandse label opgesteld. Meer dan twintig stuks in totaal. Een van de leukste items is de Something Like This Sofa van Maarten Baas. Het ontwerp voor de bank bestaat uit diverse elementen, die bij elkaar lijken op een snelle schets van de designer. De imperfectie wordt omarmd. Ook de vloerkleden verdienen een bijzondere vermelding. Met name de ontwerpen van de Britse textielontwerper Kit Miles en de Amerikaanse kunstenaar Neal Peterson brengen het surrealistische Twin Peaks-gevoel linea recta je woonkamer in. De decoratieve ontwerpen zijn vaak geïnspireerd door de natuur in al haar schoonheid en met al haar eigenaardigheden. Bovendien passen ze feilloos in de bestaande collectie van Moooi.

Het overkoepelende thema A Life Extraordinary is doorgevoerd in diverse obscure ruimtes die ingericht zijn als hotel, huis, kantoor of restaurant. Het decor is echter telkens geheimzinnig, luxe en mystiek, maar ook humoristisch en speels. Langzaam word je meegezogen, verrast en bedwelmd, net zoals in de Amerikaanse cultserie. Goddank zonder je te hoeven afvragen wie Laura Palmer heeft vermoord.

Tekst: Tanne Gielen

Foto: Andrew Meredith

www.moooi.com

Tags

design
interieur
moooi
twinpeaks
marcelwanders
maartenbaas

Lees ook

Aanbevolen voor jou