L'Officiel Art

Trend: de kleurrijke 80's designbeweging Memphis is terug!

Na jaren van minimalisme ontwaren we weer een felgekleurd optimisme. Playmobil meets Bauhaus. Of Miami Vice meets Pop Art. Eén ding is zeker: met Memphis wordt het er niet saaier op.
Reading time 3 minutes

De Italiaanse architect en productontwerper Ettore Sottsass verzamelde een groep gelijkgestemde creatieven om zich heen en zie daar: het designcollectief Memphis was geboren! Producenten als Vitra en Alessi namen al snel verschillende ontwerpen in productie, van verlichting tot servies en meubels. Maar ook een kledingmerk als Esprit liet zijn winkelinterieur in de jaren tachtig inspireren door de designbeweging. 

 

Carlton (1981)

De kleurrijke, asymmetrische open totemkast Carlton is inmiddels een van de meest bekende iconen van de Memphisgroep (1981-1988). Een herbeleving van Memphis hangt al enige jaren in de lucht. Modehuis Dior baseerde zijn H/W 2011-collectie reeds op de ontwerpen van de Italiaanse ontwerpgroep. Twee jaar later organiseerde trendwatcher Lidewij Edelkoort een tentoonstelling in Kaapstad, waarvoor ze Afrikaanse ontwerpen en Memphis-design combineerde. Maar tijdens de Salone del Mobile afgelopen jaar lijkt het wel of ieder merk met minstens één product dat aan de designbeweging refereert de markt bestormde. Nadat het afgelopen decennium in het teken stond van kleurloos minimalisme – denk aan de zwart-witte interieurs van de laatste jaren – is de tijd blijkbaar rijp voor een tegenreactie. 

Shape Up Lights van Roll & Hill

Zo presenteerde de van oorsprong metaalproducent Equilibri voor het eerst zijn eigen collectie in Milaan. Equilibri‘s designers Mirco en Daniele Grobberio ontwierpen een koffietafel die duidelijk knipoogt naar Memphis. Het Zweedse Ninja Design lanceerde Little Darling, een speelse tafellamp opgebouwd uit marmer, leer, textiel, glas en metaal. Meubelmerk Cassina knalde met een limited edition van Gerrit Rietvelds Utrecht- fauteuil uit 1935, waarvan de nieuwe bekleding is ontworpen door Bertjan Pot.

Circus Fases van ByFly

Niet alleen in de interieurwereld lijkt Memphis de inspiratiebron van het moment te zijn. De Deense designer Henrik Vibskov baseerde er zijn wintercollectie op, evenals de sneakers die Raf Simons voor Adidas dit seizoen lanceert. De upcoming Nederlandse brillenontwerper Ralph Vaessen refereert in zijn lente/zomercollectie voor 2017 aan de Memphisgroep. Zijn extravagante ontwerpen, waarmee beroemde fans als Lenny Kravitz en Anton Corbijn rondlopen, zijn steeds combinaties van verschillende materialen, waaronder hoorn met gekleurd hout. Hier kun je met recht spreken van ‘Walking in Memphis’.

First (1983)

Waarom juist nu een revival van de designbeweging op zijn hoogtepunt is, is lastig te ver- klaren. Is het een tegenreactie op de jaren van economische tegenslag die we (hopelijk) achter de rug hebben? Dat klimaat heerste immers ook begin jaren tachtig. En hebben we vervolgens massaal zin in een optimistische, kleurrijke vormgeving? Of is het een commerciële truc van fabrikanten, zoals sommige designcritici beweren? Hoe dan ook, grondlegger Ettore Sottsass zou er in ieder geval blij mee zijn. Design moest volgens hem een glim- lach op je gezicht toveren. En dat doet het. 

www.memphis-milano.com

Tags

art
kunst
design
memphis

Lees ook

Aanbevolen voor jou