L'Officiel Art

Tip van Queen of Jetlags: het modemuseum in Calais

Noor de Groot, alias Queen of Jetlags, heeft een achtergrond in Museum Studies en is dol op mode en mooie expo’s. Voor L’OFFICIEL licht ze de meest bijzondere tentoonstellingen uit. Deze maand: ‘Haute Dentelle’ in het Kant- en Modemuseum in Calais.
Reading time 1 minutes

Kant is al honderden jaren een vaste waarde in menige vrouwengarderobe. Tegenwoordig zien we het vaak in combinatie met een robuust leren jack, waardoor de fragiliteit en elegantie van het materiaal worden benadrukt. De expositie Haute Dentelle in het Kant- en Modemuseum in Calais werpt een interessant licht op dit delicate materiaal dat niet alleen een rijke historie kent, maar tegenwoordig ook wordt onderworpen aan hedendaagse toepassingen. Dit nieuwe ‘mechanische kant’, het resultaat van tweehonderd jaar ambacht en technische innovaties, is in de bewerking veel veelzijdiger dan voorheen.

Zo is het kleurenpalet inmiddels oneindig, evenals de texturen en de borduurmotieven, die van transparant tot ondoorzichtig variëren en steeds vaker zijn voorzien van abstracte, driedimensionale motieven. Al deze mogelijkheden worden uitgelicht aan de hand van een prachtige selectie uitzonderlijke creaties van grote modehuizen zoals Balenciaga, Chanel, Christian Dior, Maison Margiela, Valentino, Zuhair Murad, Jean Paul Gaultier, Alberta Ferretti, Viktor & Rolf en Iris van Herpen. 

T/m 6 januari 2019: Haute Dentelle, Kant- en Modemuseum, Calais. www.cite-dentelle.fr

Fotografie: Robin, © Fred Collier

Tags

kunst
museum
noor-de-groot
queenofjetlags

Lees ook

Aanbevolen voor jou