L'Officiel Art

Rotterdamse creatieven figureren voor perfecte plaatje

Zijn zwart-wit foto's, vaak korrelig van aard, zijn rauw en confronterend. En niet zelden omstreden. Toch is hij een van de weinig Nederlandse fotografen die zich bij het fotografencollectief Magnum wist te voegen...
Reading time 1 minutes

Peter Martens (1937-1992) wordt niet voor niets geroemd als één van de beste straatfotografen die Nederland heeft gekend. Onlangs schonken de erfgenamen van Martens ruim 5000 vinatge prints aan het Fotomuseum te Rotterdam. Reden voor galerie Cokkie Snoei om het werk van de Rotterdammer opnieuw onder de aandacht te brengen. 

Peter Martens fotografeerde vaak de rauwe randen van de maatschappij:  van bedelaars in Calcutta en mismaakte zwervers in Kenia tot New Yorkse slachtoffers van geweld. Minder bekend zijn de portretten die in deze expositie centraal staan, want daarin figureren Rotterdammers in de jaren zestig. De beelden geven een goed tijdsbeeld van jonge Rotterdamse creatieven in de tijd dat Rotterdam vooral een werkstad was. Bijzonder is dat een groot aantal van de geportretteerden de afgelopen vijftig jaar ook daadwerkelijk carrière gemaakt heeft in de kunstscene. 

De expositie Portretten van Peter Martens is tot en met 21 april te bekijken in galerie Cokkie Snoei te Rotterdam. 

 

Tekst: Tanne Gielen

www.cokkiesnoei.com

Tags

kunst
fotografie
rotterdam
fotograaf
tentoonstelling

Lees ook

Aanbevolen voor jou