L'Officiel Art

Zien: 'Onegin' van Het Nationale Ballet

Genieten van een heuse liefdessoap op het plankier van Het Nationale Ballet -  zwijmelen, gruwelen en meeleven met Onegin
Reading time 1 minutes

Onegin behoort tot die zeldzame verhalende balletdrama's, waarin hoofd en hart evenzeer geraakt worden. Voor dansers gelden de hoofdrollen uit Onegin tot de meest felbegeerde in het klassiek repertoire: elke vrouwelijke soliste wil de rol van Tatjana dansen, elke mannelijke solist die van Jevgeni Onegin.

Het ballet, naar de gelijknamige roman in verzen van Aleksandr Poesjkin uit 1833, speelt zich af in Rusland anno 1820. De aristocraat Onegin wijst de jonge, smoorverliefde Tatjana af en versiert haar zuster Olga, hoewel die al met zijn vriend Lenski is verloofd. Het leidt tot een duel tussen Onegin en Lenski dat de laatste met de dood moet bekopen. Wanneer Onegin jaren later de inmiddels getrouwde Tatjana onverwacht op een bal ontmoet, ontbrandt zijn liefde alsnog. Hij smeekt haar om vergeving, maar Tatjana wijst hem af. Hun beider levens zijn gedoemd ongelukkig te blijven.

Zien! 

Onegin

Tags

het-nationale-ballet
onegin

Lees ook

Aanbevolen voor jou