L'Officiel Art

Net als in de film

Er gaat niets boven alles vergeten, lachen om jezelf en dansen. Dit zijn onze 7 favoriete dansscènes in de filmwereld.
Reading time 5 minutes

1. Bande à Part (1964)
Het is een van de meest iconische scènes in de modern cinema en is geregisseerd door Jean-Luc Godard. Je ziet Anna Karina, Sami Frey en Claude Brasseur in een cafe dansend op het ritme van de muziek van Michel Legrand. De drie acteurs moesten een maand repeteren om de scène perfect te krijgen. Dit was de inspiratie voor een andere iconische dansfilm: Pulp Fiction.

Bande à Part

2. Pulp Fiction (1994)
Deze film wordt door velen beschouwd als de beste film van de jaren '90. De dansscène "You Never Can Tell'' tussen Mia Wallace en Vincent Vega is de "coolste" van de filmwereld. En daarbij keert Travolta na Saturday Night Fever en Grease terug op de dansvloer. Sommigen zeggen dat het een kopie is van de dansscène van Barbara Steele en Mario Pisu in Fellini's 8 1/2 maar Tarantino heeft gezegd dat de echte inspiratie Bande à Part was. Hoe dan ook, het is onmogelijk om de film te kijken en niet te willen twisten. Dus in de woorden van Mia Wallace: "Nu wil ik dansen, ik wil winnen, ik wil die trofee, dus dans goed."

Pulp Fiction

3. The Breakfast Club (1985)
Vijf leerlingen die niets met elkaar gemeen hebben moeten voor straf op zaterdag naar school. Dat is het uitgangspunt van de The Breakfast Club, geregisseerd door John Hughes. In de geschiedenis van de cinema is dit misschien wel de eerste film die het leven van een groep tieners met verschillende persoonlijkheden in de jaren '80 portretteert. Dit genre werd in de volgende decennia zeer populair. Een dag opgesloten zitten in de school leidt tot een soort groepstherapie: grappig, ontroerend en eerlijk. 

The Breakfast Club

4. Blue Valentine (2010)
In een tijd van pre-productie van de film, vertelde regisseur Derek Cianfrance dat de personages, gespeeld door Ryan Gosling en Michelle Williams, afzonderlijk een speciaal talent moesten laten zien tijdens de scène. Voor Dean, het personage van Gosling, werd dat het bespelen van de ukulele. Michelle liet haar tapdans kunsten zien. De acteurs wisten dit niet van elkaar, wat je ziet in de video is de improvisatie van de twee acteurs.

Blue Valentine

5. Moonrise Kingdom (2012)
Op Le Temps de l'Amour van Françoise Hardy, het favoriete liedje van Suzy, delen zij en Sam een romantisch moment op het strand. Voor beide acteurs was het hun eerste kus. De regisseur Wes Anderson sprak met de ouders van de acteurs om uit te leggen wat er zou gebeuren, het resultaat is een van de meest onschuldige en meest romantische scènes in de hedendaagse cinema.

 

Moonrise Kingdom

6. Little Miss Sunshine (2006)
Als onderdeel van een schoonheidswedstrijd danst Olive, gespeeld door Abigail Breslin, er lustig op los op het nummer Super Freak van Rick James. De keuze van het lied en de dance moves (met suggestie van haar grootvader) doen de jury en de mensen in het publiek schrikken. Het beste aan deze scène is dat je Olive ziet genieten. Ze lijkt zich totaal geen zorgen te maken over de schoonheidswedstrijd waar meisjes worden beoordeeld op hun uiterlijk. Hieruit blijkt maar weer dat het beter is om jezelf te zijn: een gelukkig super freak.

Little Miss Sunshine

7. Single Man (2009)
"Kom op, oude man!" roept Julianne Moore tegen George, Colin Firth's personage, als ze begint te dansen op Green Onions. Het is een scène die breekt met de ernst van de plot. Modeontwerper Tom Ford maakt met de verfilming van het boek Single Man, geschreven door Christopher Isherwood, zijn regiedebuut. Deze scène toont de vriendschap tussen Moore en Firth, die allebei heel even de pijn opzij zetten om te kunnen genieten het moment.

A Single Man

Tags

dans

Lees ook

Aanbevolen voor jou