L'Officiel Art

Museumtip: Anton Corbijn in Hamburg

Natuurlijk, Hamburg is niet naast de deur. Maar mocht je er bij toeval in de buurt zijn, bezoek dan zeker deze vette Anton Corbijn-expo.
Reading time 1 minutes
Joy Division, London 1979 © Anton Corbijn

De tentoonstelling ‘Anton Corbijn. The Living and the Dead‘ in het Bucerius Kunst Forum in Hamburg is nog tot en 6 januari 2019 te zien en maakt deel uit van de zevende Triënnale van Fotografie in Hamburg.

Onze landgenoot Corbijn is een van de allergrootste fotografen van zijn generatie. Hij kreeg voor het eerst internationale bekendheid vanwege zijn iconische portretten van bands en muzikanten als Joy Division, Depeche Mode, Tom Waits, U2, The Rolling Stones en Henry Rollins. Grappig genoeg zijn veel van deze bekende werken tot stand gekomen ​​tijdens commerciële shoots die Corbijn ertoe dwongen te vechten voor zijn creatieve vrijheid. En zo geschiedde.

Henry Rollins, El Mirage 1994 © Anton Corbijn

De tentoonstelling onderzoekt de zelden gestelde vraag: wanneer wordt fotografie kunst? In Corbijns hele oeuvre, fotografisch en filmisch, worstelt hij met essentiële vragen, een zoektocht die op een bepaald moment in het leven iedereen grijpt en relevanter wordt naarmate hij ouder wordt. Het hart van deze tentoonstelling wordt gevormd door zijn autobiografische serie ‘a. somebody’ (2002).

Hiervoor poseerde Corbijn zelf in de gedaanten van overleden rocksterren als John Lennon, Jimi Hendrix, Janis Joplin of Kurt Cobain en fotografeerde hij zichzelf in de landelijke omgeving van zijn geboorteplaats, Strijen. (Zie foto onderaan). Voor iedere fotografie- en kunstliefhebber een must-see en het omrijden meer dan waard.

www.buceriuskunstforum.de

Lees ook

Aanbevolen voor jou