L'Officiel Art

Mode uit Mokum

Wie nog steeds denkt dat Amsterdam er als modestad niet toe doet, heeft het mis. Het is geen Parijs of New York, maar er gebeurt veel in onze hoofdstad. Op hoog niveau, soms met internationale reikwijdte. De beste creatieven van de hoofdstad zijn bijeengebracht in het fotoboek MOAM contemporary fashion & arts in Amsterdam.
Reading time 2 minutes
Foto: Peggy Kuiper. Fashion: Teun Seuren, Sophie Roumans. Haar & make-up: Marije Koelewijn voor Ellis Faas Cosmetics en Redken (Angelique Hoorn Management). Model: Sanele Xaba (Elite Models). 3D-visuals: Willem Stapel.

MOAM is een jong modecollectief, opgericht in 2013 door de dan piepjonge Martijn Nekoui. De afgelopen jaren heeft hij samen met zijn team diverse samenwerkingen opgezet met jong talent en gevestigde namen. Voor het nieuwste project bundelde MOAM de krachten met de bekende hoofdstedelijke kunstboekhandel MENDO. Tientallen creatieve zielen uit de wereld van mode, design, kunst en fotografie werden hiervoor gecharterd. Sommige werkten samen met gevestigde modemerken om zo een serie te maken, anderen kozen ervoor met jong talent in zee te gaan. Alles in volledige artistieke vrijheid. Het levert dikwijls onverwachte beelden op, maar altijd met een duidelijke link naar Amsterdam (en soms stiekem Nederland).

Foto boven: fotografie: Eva Roefs. Styling: Team Byborre.

SCHOUDER AAN SCHOUDER

Zo togen de doorgewinterde stylist Martien Mellema en jonge fotograaf Chloé Leenheer naar de Johan Cruijff ArenA voor een ‘voetbalverhaal’ en stapten fotograaf Boris Lutters en zijn team iets later uit de metro om in de Bijlmer een serie te maken waarbij de typische jarenzeventigarchitectuur van de wijk centraal staat. Eva Roefs werkte samen met designer Borre Akkersdijk om zes breedgeschouderde Amsterdamse mannen te portretteren in de klassieke setting van een zeventiende-eeuws grachtenpand. Een ogenschijnlijk contrast, voor wie in clichés wil denken. Fotograaf Nick van Tiem en stylist Suze Kuit gooiden het over een andere boeg: een mannelijk model werd te midden van een hondenshow voor de camera gezet. 

Foto boven: fotografie: Boris Lutters. Fashion: Boaz van Doornik.

Vervreemdend en herkenbaar tegelijkertijd. Want ja, ook dat is Amsterdam. Naast aanstormend, nu nog onbekend, talent leverden ook grote namen als Daan Roosegaarde, Iris van Herpen, Piet Hein Eek en Koos Breukel bijdragen. De series zijn op alfabetische volgorde van de deelnemende fotografen in het boek geplaatst. Eigenlijk ook weer typisch Nederlands: gelijkheid boven alles. Zelfs in de kunst.

‘MOAM contemporary fashion & arts in Amsterdam.’ Uitgeverij: MENDO & teNeues, €50.

www.moamamsterdam.com
www.mendo.nl

Tags

amsterdam
fotografie
koffietafelboek
2019

Lees ook

Aanbevolen voor jou