L'Officiel Art

Merel Ellen goes Central!

Onze hoofdstad is een enerverende kunstenares rijker. Slechts vier jaar geleden besloot Merel Ellen haar energie aan de kunst te wijden. Maar sindsdien gaat het hard. Maakte Amsterdam slechts een jaar geleden kennis met haar in de vorm van een kleine intieme expositie in Galerie Losdok die vrijwel geheel uitverkocht, deze zomer exposeert Merel Ellen direct in het knooppunt van onze hoofdstad: het Centraal Station.
Reading time 2 minutes

Ook internationaal baart haar krachtige, tegelijk ruwe als subtiele persoonlijke werk opzien. Zij werkte dit voorjaar een maand op uitnodiging bij het kunstenaarscollectief Con Artists in Manhattan New York. Een bijna manische werkperiode die eindigde met een solo-expositie in de Con Gallery.  Wij publiceerde haar blog over die periode. Haar werk werd opgepikt door de internationale vermaarde website Creative Boom en het kunstblad See All This koos haar als een van 99 geniale vrouwen van onze wereld.

Het is niet verbazingwekkend dat het werk aan deze energieke boomlange rossige vrouw zo snel zoveel harten raakt. Merel Ellen is niet uit op effect. Merel Ellen is als een van de weinige mensen in staat om zonder enig voorbehoud rigoureus naar binnen te kijken om te onderzoeken wat haar en ons allen drijft en achtervolgt. Zij schildert de kinderlijke monsters uit ons verleden, de verstikkende hand van onze familie, de onheilspellende zinderende waanzin van de grote stad. Niet met theatraal schreeuwerige grootheid, maar met een verbazingwekkende directheid en indringende eenvoud.

Haar werk spreekt velen aan omdat het een spiegel voorhoudt. Het toont onze angsten, neigingen en onrust en relativeert die. Daarnaast zou je Merel Ellen gerust een hedendaags colorist kunnen noemen. Haar kleur is haar zeggingskracht en juist daarom communiceert haar werk zo goed. Haar kleurgebruik is prachtig, altijd persoonlijk en nooit cliché. Merel Ellen toont ons haar binnenste naakt op het doek. Maar juist zonder dat het navelstaarderij of gepsychologiseer wordt. Daardoor slaagt haar werk erin tegelijk vervreemdend als zeer herkenbaar te zijn. Merel Ellen toont hoe wij allen zijn.

De expositie is van 15 juli tot en met 15 augustus te bewonderen in Lil' Amsterdam op het Centraal Station Amsterdam. 
www.merelellen.com

Tags

kunst
kunstenaar
expositie

Lees ook

Aanbevolen voor jou