L'Officiel Art

Meesterillustrator René Gruau: de ontwikkeling van mode

Onlangs werd een aantal prachtige werken van de beroemde mode-illustrator René Gruau geveild. Een goed moment om even stil te staan bij de prachtige illustraties evenals de belangrijke figuur erachter.
Reading time 2 minutes

Op jonge leeftijd maakte de autodidactische René Gruau (1909 - 2004) al furore toen zijn werk gepubliceerd werd in het Milanese modeblad Lidel. Het opende deuren naar andere belangrijke modebladen, waaronder L’OFFICIEL. In die tijd werd het visuele aspect van bladen - zoals de covers en de weergave van de kleding waarover geschreven werd - verzorgd door illustratoren. Gruau's avant-gardistische tekenstijl was vernieuwend, fris en anders, en daardoor precies wat mensen uit de mode-industrie wilden. Niet alleen de vooraanstaande modebladen waren enthousiast over Gruau's artistieke meesterwerken, ook de modehuizen waren geinteresseerd. Zo bracht Christian Dior samen met René de iconische New Look onder de aandacht bij het grote publiek en stelde hij hem zelfs aan als artistiek directeur voor het modehuis. 

Het mooie aan het oeuvre van Gruau is dat het een soort getuigenverslag is van de  perceptie van de vrouw in loop van de laatste eeuw. In de fraaie schetsen zien we de ontwikkeling van het schoonheidsideaal en de invloed van de vrouwenemancipatie en technologische innovatie doorschemeren. Van aristocratische vrouwen in de jaren dertig tot de not just a housewife-vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog en de eerste en tweede golf feministen; allemaal hebben ze invloed gehad op de vrouwenmode en de bijhorende illustraties. Tegenwoordig is fotografie de gangbare manier om mode en modelooks vast te leggen en te documenteren, tóch is er ook een hoop te zeggen voor de terugkeer van mode-illustraties, zo bewijzen onderstaande tekeningen van Gruau.... 

/

Tags

illustrator

Lees ook

Aanbevolen voor jou