L'Officiel Art

Kunst & rumoer &....gin!

Misschien vraag je je af wat kunst en gin met elkaar gemeen hebben, maar dan ken je ginmerk Bombay Sapphire nog niet. Zij houden daar van uitdagen, ‘to stir creativity’, rumoer creëren en bovenal van kunst.
Reading time 2 minutes

De combinatie van gin en kunst lijkt vergezocht, maar niet voor Bombay Sapphire, het merk van de bekende blauwe fles. Een voorbeeld daarvan is de distilleerderij in Laverstoke Mill in Hampshire. Het glazen, architecturale gebouw hee" meer weg van een kunstwerk dan van een fabriek. Bombay Sapphire schudt de boel graag op. Zo kwamen zij met een creatief hersenspinsel: wat zou er gebeuren als je twaalf lokale kunstenaars loslaat gaan in een lege ruimte? Dit idee breidde zich uit tot het kunstenaarsplatform CANVAS.

Afgelopen zomer was de kick-of in de Londense wijk Shoreditch. Daar werd een blanco ruimte, een leeg canvas, getransformeerd tot een heus kunstwerk. Alles daarin mocht gebruikt worden: plafond, vloer, muren en meubels. Met deze uiting wilde Bombay Sapphire een volledig interactieve ervaring en een viering van internationale cocktailcreativiteit presenteren. Dat is gelukt. En toen was Amsterdam aan de beurt.

POP-UPKIJKDOOS

Ook hier toverden drie Nederlandse kunstenaars een grachtenpand om tot een pop-upkunstwerk. Kunstenaar Selwyn Senatori schilderde een levensgrote kijkdoos, een soort doorsnede van het leven van generatie X. Noch het plafond noch de meubels werden gespaard. Ook cocktailvirtuoos Julian Bayuni deed een duit in het zakje. Zijn mixology-brouwsels in de vorm van twee voor Bombay Sapphire op maat gemaakte gin-cocktails passen naadloos in het Gesamtkunstwerk. Julian: ‘Toen ik in Londen achter de bar stond bracht ik veel tijd door met muzikanten. Het gaf mij energie en creativiteit. En daardoor leerde ik hoe ik verschillende cocktails kon maken die bij diverse gelegenheden passen.’

STAINED GLASS GEEK

Kunstenaar Arjan Boeve, die zichzelf ziet als stained glass geek, zette de kers op de Amsterdamse CANVAS-taart met zijn royale glas-in-loodkunstwerken. Vooral het flamingo-centerpiece was een heuse eyecatcher. Inspiratie haalt hij simpelweg uit het dagelijks leven. ‘Ik vind dat het tijd is dat glas-in-lood niet alleen meer wordt gezien als een ambachtsvorm die thuishoort in kerken’, vindt hij. ‘Het is net zo goed kunst als elke andere kunstvorm.’ Wat ons betre" is Bombay Sapphire’s CANVAS, op het gebied van rumoer creëren in combinatie met de uitbundige mengelmoes van creatievelingen met een visie, zeer goed geslaagd. We zijn nu al benieuwd naar het volgende CANVAS-project.

DE CREATIEVE GENIEËN ARJAN BOEVE, SELWYN SENATORI EN JULIAN BAYUNI.

www.bombaysapphire.com

Fotografie: Rebekka Mell

Tags

gin
bombay-sapphire

Lees ook

Aanbevolen voor jou