L'Officiel Art

Interview met GioPagani over de stoel als kunstobject

Design- en architectuurmerk GioPagani was tijdens de laatste Salone del Mobile prominent aanwezig met onder meer twee capsulecollecties. We spraken naamgever Giovanni Pagani over zijn inspiratie en drijfveren.
Reading time 2 minutes

Aan Via Montebello 30, midden in het Brera Design District in Milaan, bevindt zich sinds enige tijd Atelier Maison GioPagani. Het designmerk, in 2015 opgericht door Giovanni Pagani en Luca Montali, omvat zowel meubels als architectuur. Het staat garant voor high end-capsulecollecties voor binnen, met tapijten, wandbekleding en verlichting.

De carrière van geestelijk vader Giovanni Pagani (niet te verwarren met de gelijknamige kunstenaars uit respectievelijk de vijftiende en achttiende eeuw) begon vanaf 1995 in Parma, om na veel creatief geploeter een vlucht te nemen met aanwezigheid op projecten van internationale allure, zoals op Prestige Harrods Village, het pop-upwinkeldorp’ van het beroemde warenhuis Harrods op 's werelds coolste plekken. Daarnaast gaat hij belangrijke samenwerkingen aan, zoals die met Armani Casa.

‘Ik probeer in de producten die ik creëer allerlei suggesties te stoppen’, verklaart de ontwerper tijdens een ontmoeting op zijn atelier. Van Pagani’s associatieve ‘suggesties’ kregen we een proeve tijdens de Salone del Mobile, afgelopen april. Daar lanceerde hij zijn laatste capsulescollectie Senza Fine, meubilair dat een tijdloze vormgeving uitstraalt. 'De tijdgeest vangen of trendy te zijn an sich vind ik niet interessant. Wel heb ik geprobeerd hedendaagse meubels te creëren met behoud van een sterke identiteit, door verwijzingen naar het verleden van design en aan de hand van mijn eigen ervaringen.’

‘De tijdgeest an sich vangen vind ik niet interessant.’

Met de nieuwe Chat Noir en Esprit Noir-meubellijnen steekt Pagani zijn bewondering voor art deco niet onder stoelen of banken. ‘Tijdens het ontwerpen houd ik ervan om, gravend in mijn geheugen, herinneringen op te diepen en daar op een of andere manier vorm aan te kunnen geven.’, vertelt hij. ‘Uit enerzijds de kennis en ervaring die mijzelf als ontwerper en persoon gevormd hebben en anderzijds bepaalde stimuli in mijn omgeving, zoals muziek en films, ontstaat zo spelenderwijs een opzichzelfstaand nieuw concept.’

WWW.GIOPAGANI.COM
Foto’s press.

Tags

design
interieur
chair
stoelen
interior-trends
giovanni-pagani

Lees ook

Aanbevolen voor jou