L'Officiel Art

IDFA - de beste documentaires op een rij

Tot en met 26 november vindt het grootste documentairefestival ter wereld plaats. Waar? Gewoon in Amsterdam! En wij hebben alvast een kleine selectie gemaakt van de interessantste vertoningen.
Reading time 3 minutes

Twaalf dagen lang staat onze hoofdstad in het teken van film, of beter: documentaires. Tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam - kortweg IDFA - zijn honderden documentaires te bekijken op diverse locaties in de stad. Het programma van deze dertigste editie varieert van een documentaires over Eric Clapton, Steven Spielberg en modeillustrator Antonio Lopez tot een portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van interessante films. Om het je wat makkelijker te maken. 

The Gospel according to Andre (Verenigde Staten - 2017 - Kate Novack)
Van het gesegregeerde Amerikaanse zuiden tot de modekapitaal van de wereld: het leven en de carrière van fashion editor André Leon Talley wordt verteld in een ontroerend portret met optredens van o.a. Anna Wintour, Tom Ford en Manolo Blahnik.

The Final Year (Verenigde Staten - 2017 - Greg Barker)
Greg Barker geeft een ongekende kijk op de vormgeving van het buitenlands beleid van de VS door belangrijke leden van de administratie van de vertrekkende Amerikaanse president Barack Obama te volgen.

Eric Clapton: Life In 12 Bars (Engeland - 2017 - Lili Fini Zanuck)
Het leven van gitaarvirtuoos Eric Clapton samengevat in ruim twee uur. Met heel wat ups en downs in zijn privéleven.  

Antonio Lopez 1970: Sex, Fashion & Disco (Verenigde Staten - 2017 - James Crump)
Modeillustrator Antonio Lopez (1943-1987) wordt gezien als een van de meest invloedrijke creatieven uit de jaren zeventig. Een verslag van zijn kleurrijke leven in Parijs en New York. 

The Work (Verenigde Staten - 2017 - Jarius McLeary)
Verslag van een vierdaagse therapiesessie in een verrassende setting: New Folsom Prison in Californië. De deelnemers zijn zowel veroordeelde moordenaars en bendeleden als mannen van buiten de gevangenismuren. 

The Act of Killing (Denemarken/Noorwegen - 2012 - Joshua Oppenheimer)
De massamoord op een miljoen (vermeende) communisten en andere tegenstanders van het Soeharto-regime wordt een halve eeuw na dato in Indonesië algemeen vergoelijkt. Door twee voormalige paramilitairen enthousiast hun eigen daden te laten naspelen in enkele van hun favoriete Hollywoodgenres, maakt Joshua Oppenheimer de geweldsverheerlijking op bizarre en schokkende wijze zichtbaar.

Golden Dawn Girls (Noorwegen, Denemarken, Finland - 2017 - Håvard Bustnes)
Terwijl hun extreem-rechtse vaders, echtgenotes en zoons in de gevangenis zitten, treden de vrouwen van de Griekse Gouden Dageraad op de voorgrond om het nazistische gedachtegoed voort te zetten. Een verbijsterend beeld van hoe oogkleppen in de politiek een maatschappij kunnen laten ontsporen.

Ask the Sexpert (Verenigde Staten - 2017 - Vaishali Sinha)
India is het land van de Kamasutra, maar een groot deel van de bevolking blijkt opvallend weinig te weten over seks. Met zijn humoristische en niet-moralistische krantenrubriek 'Ask the Sexpert' probeert een vooruitstrevende 93-jarige daar verandering in te brengen. 


 

 

Tekst: Tanne Gielen

www.idfa.nl

Tags

film
festival

Lees ook

Aanbevolen voor jou