L'Officiel Art

Identiteitsbewijs - 40 jaar street style

Als je denkt dat straatfotografie iets van de laatste tijd is, heb je het mis...
Reading time 2 minutes

Hoewel velen denken een volstrekt eigen (kleding)stijl te hebben - en dus een eigen identiteit - valt dat in de praktijk behoorlijk tegen. Lookalikes spotten, fotograaf Hans Eijkelboom heeft er zijn werk van gemaakt. Vaak heeft hij na een paar uur ronddwalen in een winkelstraat zo een hele serie gelijkgestemden te pakken. Die hij vervolgens clustert en bij elkaar tot een werk maakt. Het resultaat is een bijzonder overzicht van 'normale mensen' die plotseling tot een groep behoren. Althans als we op het uiterlijk afgaan, want meer weten we niet van het individu. 

Eijkelboom is een kind van zijn tijd. Aan het begin van zijn carrière- begin jaren zeventig - bevond de conceptuele kunst zich op een hoogtepunt. Niet de materiële uitvoering van een kunstwerk stond centraal, maar het idee. Iets wat je duidelijk terugziet in zijn werk. 

 

Het omvangrijke oeuvre Eijkelboom, dat hij de afgelopen veertig jaar heeft opgebouwd, is samengebracht in de expo Identiteiten 1970-2017. Als hij ineens een aantal mensen in leren minirokjes, houthakkersshirts of Rolling Stones tops spot, komt hij direct in actie. Na een paar uur fotograferen heeft hij vaak al resultaat. En hoewel je eerste reacties vaak een eenheidsworst-gevoel oproept, zie je in tweede instantie het individu. Want iedereen geeft immers een eigen draai aan een heersende modetrend. 

De tentoonstelling toont zowel Eijkelbooms vroege werk uit de jaren zeventig als zijn meest recente straatfotografie, waaronder een nieuwe serie van winkelend publiek in de binnenstad van Den Haag. De expositie loopt tot 8 januari. 

Tekst: Tanne Gielen

www.fotomuseumdenhaag.nl

Tags

streetstyle
fotografie
expositie
denhaag
identiteit

Lees ook

Aanbevolen voor jou