L'Officiel Art

Hoe verduurzaam je een huwelijk?

Coming up: proposal season en dus zullen spoedig de eerste huwelijksplannen worden gemaakt, locaties worden geboekt en jurken worden besteld. Allemaal voor die. ene. dag.
Reading time 3 minutes

Best zonde en zeker niet duurzaam.

Hoe kun je - wedding wise - liever zijn voor het milieu? We vroegen het aan ontwerper Tess van Zalinge. Momenteel schittert haar tentoonstelling van upcyclede vintage bruidsjurken in Fashion for Good, die ze maakte met weddingplanner Lotte Grossman (samen staan ze ook wel bekend als "tesswithlotte").

Waarom ben vintage bruidsjurken gaan upcyclen? 
De show van mijn vorige collectie ‘Maandag wasdag’ sloot ik af met een bruidsjurk geïnspireerde look; niet de typische bruidsjurk, maar eentje met veel lingeriereferenties en transparante lagen. Daardoor ben ik gaan nadenken over de bruidsindustrie die een sterke one-day-only gedachte heeft en vroeg me af wat er qua duurzaamheid wordt gedaan. Ik wilde middels het upcyclen van trouwjurken en alles wat overblijft van een huwelijk laten zien dat de producten een langer leven kunnen hebben, ook na je trouwdag. In samenwerking met Laura Dols zijn er ongeveer 30 tot 40 antieke en gebruikte trouwjurken geselecteerd, volledig uit elkaar gehaald en teruggebracht naar het materiaal. Samen met overgebleven tafellinnen en bruidsboeketten werden dit de bouwstenen van deze collectie, genaamd ‘fifteen'.

Wat is - over het algemeen - het meest vervuilende aspect op huwelijken?
Veel tegenwoordig, want alles wordt geoorloofd voor deze speciale dag. Van het eten, het decor, de trouwjurk tot aan de bloemen. Er wordt helaas niet verder gedacht dan de dag zelf. 

1572357921452140 ffg reborn credits alina krasieva51572357921435596 ffg reborn credits alina krasieva6
1572357921452936 tesswithlotte 1 credits alina krasieva

Wat zijn makkelijke life hacks om je trouwdag te vergroenen?
Met alleen je jurk al kun je zoveel meer doen! Bijvoorbeeld: de jurk van je moeder aanpassen naar jouw eigen wensen, zo is het niet alleen een duurzame, maar ook een dierbare keuze. Een andere optie is een trouwjurk te kiezen die je ook op andere gelegenheden aan kunt. Ook mooi: droogbloemen!

Waar is jullie werk te bewonderen?
Tot 6 december is de collectie te zien in het Fashion for Good-museum en daarnaast kan je ons uiteraard online vinden via: @tesswithlotte, @tessvanzalinge of @withlotte.

Als de wiedeweerga naar Fashion for Good om een dosis #weddinginspo binnen te slepen! 

Maar ook als je géén trouwplannen hebt is het uiterst innovatieve museum, waar het goede van mode wordt tentoongesteld, een bezoek waard. Zeker als je je wilt verdiepen in duurzaamheid en de toekomst van fashion. De tentoonstelling van "tesswithlotte" is onderdeel van het huidige REBORN-thema en zo vind je het gebouw op Rokin 102 te Amsterdam meerdere merken en experiences die laten zien hoe vet circulariteit binnen de mode-industrie kan zijn. Veel plezier!

 

www.tessvanzalinge.com

www.withlotte.com

www.fashionforgood.com

Lees ook

Aanbevolen voor jou