L'Officiel Art

Het mysterie van Martin Margiela

In de wereld van vandaag waarin alles met slechts één simpele zoekterm te vinden is, bestaat er echter een vreemde uitzondering. Google „Martin Margiela Hermès“ en je zult nauwelijks iets van beeldmateriaal aantreffen.
Reading time 2 minutes

Hooguit een paar rescencies of wat door Hermès gearchiveerde krantenknipsels uit die tijd. 

En precies dat is voor Kaat Debo, directeur van het ModeMuseum in Antwerpen, de belangrijkste reden voor een overzichts expositie over Margiela’s uitzonderlijke talent. Het Momu wil in deze snelle tijd de bewaker zijn van het zeer korte modegeheugen.

We hebben het over de jaren 1997 tot 2003, toen Margiela verantwoordelijk was voor de pret-a-porter voor vrouwen bij dit modehuis. Om een duidelijk beeld te schetsen: dit zijn de jaren van Tom Ford’s sexiness bij Gucci, de grandeure van John Galliano bij Dior en de glamour van Versace viert hoogtij. Glitter and drama allover.

En toen was daar Martin Margiela, een publiciteitsschuwe Belg die bijna nooit een interview gaf en zich zelden liet fotograferen. Het maakte hem een interessant mode mysterie tegen will en dank.

Margiela’s eerste collectie voor Hermès heette Nonchalance en kenmerkt zich door comfort, kwaliteit en tijdloosheid. Deze werd zeer bescheiden en persoonlijk aan de pers gepresenteerd in de Hermès' winkel aan Rue du Faubourg Saint-Honoré.

Het was niet verwonderlijk dat men deze collectie niet gelijk op de juiste waarde wist te schatten. Hij had deze ‘rustige’ collectie ontworpen voor de “echte” vrouw (lees geen supermodel) niet het ideaalbeeld van de eeuwige jeugd maar een reële, natuurlijke, mature vrouw, van jong tot oud en met verschillende lichaamstypes.

Ambacht, vakmanschap en creativiteit vormen de fundamenten van een visie die niet alleen toen, maar zeker ook vandaag nog een voorbeeld vormt voor een modesysteem dat steeds meer onder druk komt te staan. Hij maakte eigenlijk toen al een helder statement voor „slow fashion“.

Tot op heden leeft de invloed van zijn werk voor Hermès door in het werk van hedendaagse ontwerpers. Tijdens Paris Fashion Week A/W 2016-17 werd Martin Margiela -sinds 2009 niet meer actief in de modewereld- door de internationale pers omschreven als de echte protagonist van de Franse modeweek. Hoog tijd dus voor een eerbetoon aan zijn werk!

Margiela – De Hermès Jaren is van 31-03-2017 tot 27-08-2017 te zien in MoMu Antwerpen. Ga voor meer informatie en tickets naar: www.momu.be

Tags

hermes
martin-margiela
momu

Lees ook

Aanbevolen voor jou