L'Officiel Art

Hello, Robot - over design en kunst

Robots. Voor de één een schrikbeeld voor de ander een spannende toekomstdroom. Maar één ding is zeker: er aan ontkomen gaat niet lukken!
Reading time 1 minutes

Drones, sensoren, demotica. Robotica speelt stiekem al een heel belangrijke rol in ons leven. Natuurlijk weten we dat auto's tegenwoordig door robots in elkaar worden gezet, met hier en daar een menselijk handje hulp. Maar tegelijkertijd zijn er ook een boel slimme snufjes toegepast waar we niet altijd weet van hebben. In het ziekenhuis, jazeker. Maar ook op allerlei andere gebieden, waardoor ons dagelijks leven fundamenteel veranderd is. Design heeft een centrale rol in dit proces, want het zijn immers ontwerpers die de interfaces tussen mensen en machines vormgeven. 

Tot 15 april 2018 presenteert het Design Museum in Gent een grote tentoonstelling die voor het eerst in detail de huidige hausse in robotica onderzoekt. Meer dan 200 voorbeelden op het gebied van design en kunst laten zien dat robots overal opduiken: in thuis, de verpleging, computerspellen, media-installaties, films en literatuur. En wat dat voor effect heeft op de bijbehorende ethische, sociale en politieke kwesties. Gaan ze de wereld overnemen? Moeten we bang zijn? Of juist blij met hun hulp? De expositie 'Hallo, robot' zet je aan het denken. Of je nu wilt of niet. 

Tekst: Tanne Gielen

Beeld: The Man Machine, 2010 © Vincent Fournier

www.designmuseumgent.be

Tags

kunst
design
tentoonstelling
museum

Lees ook

Aanbevolen voor jou